مقدمه: با توجه به اهمیت سلامت به عنوان سرمایه ای ارزشمند و دستیابی به پوشش همگانی سلامت، برخورداری از مزیت های بیمه های سلامت لازمه دستیابی به سلامت برای همه است و برهمین اساس شناسایی و تحلیل مزیت های تجمیع صندوق های بیمه های سلامت می تواند گامی موثر در این خصوص باشد. مطالعه حاضر با هدف تحلیل روابط سیستماتیک مزیت های یکپارچه سازی بیمه سلامت در ایران به انجام رسید.
روش بررسی: مطالعه توصیفی حاضر در دو مرحله شناسایی و تحلیل سیستماتیک مزیت های یکپارچه سازی بیمه سلامت در ایران روی ۶۸ نفر از خبرگان و متخصصان بیمه سلامت انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در مرحله دلفی، پرسشنامه ای ۴۰ سوالی در طیف لیکرت و در مرحله تحلیل سیستماتیک، پرسشنامه مقایسات زوجی بود. تحلیل نتایج فاز دلفی با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تک نمونه ای و وزن دهی مزیت ها با استفاده از تکنیک دیمتل فازی (FUZZY DEMATEL) و با بهرهگیری از نرم افزار MATLAB انجام گرفت.
یافتهها: در مجموع ۴۰ مزیت برای تجمیع بیمه سلامت در ایران شناسایی شد که با انجام فاز دلفی، ۲۹ مزیت مورد پذیرش قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل روابط سیستماتیک نیز نشان داد مزیت تولیت با مختصات (۳۱/۱ و ۳۱/۱) به عنوان تأثیرگذارترین و مزیت فرایند های عملیاتی با مختصات (۹۵۹/۰- و ۹۵۹/۰) به عنوان تأثیرپذیرترین هستند.
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت مزیت های تولیت و تأمین مالی و تأثیرگذاری آنها بر روی سایر مزیت ها، تمرکز بر تقویت این مزیت ها در راستای حرکت به سمت تجمیع صندوق های بیمه ای و فراهم سازی زیرساخت های آن، می تواند گام موثری در این خصوص باشد. همچنین دستیابی به مزیت های بسته پایه خدمتی، پوشش همگانی جمعیت، تأمین مالی و فرایندهای عملیاتی می تواند در قالب برنامه های میان مدت و بلندمدت محقق شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |