۱- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران، تهران، ایران
۲- مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، تهران، ایران
۳- مرکز پژوهشهای سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه، پژوهشکده کاهش رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، m.rahbari2003@yahoo.com
چکیده: (۶۶۸۰ مشاهده)
مقدمه: امروزه یکی از چالشهای پیشروی نظامهای سلامت افزایش روزافزون هزینهها است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی روند هزینههای سلامت و همچنین سیاستهای اتخاذ شده به منظور مدیریت بهتر آن در ایران است.
روش بررسی: مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در ۲ مرحله انجام شد: ۱- بررسی کلی روند هزینههای نظام سلامت کشور براساس اطلاعات حسابهای ملی سلامت. ۲- نظرات خبرگان و کارشناسان در رابطه با عوامل هزینهافزای سلامت در ایران و راهبردهای استفاده شده به منظور مدیریت بهتر این هزینهها در چند دهه اخیر، از طریق نمونهگیری ساده و در دسترس و مصاحبه نیمهساختاریافته شناسایی شد. برای تحلیل دادهها نیز از یک چارچوب ترکیبی قیاسی/استقرایی استفاده و در طول تحلیل یک چارچوب تماتیک تدوین شد. برای مدیریت و دستهبندی دادهها از نرمافزار NVivo استفاده گردید.
یافتهها: مخارج سلامت در ایران در طول سالهای گذشته افزایش یافته است و دورههای مختلف راهبردهای مختلفی برای مدیریت این هزینهها بکار گرفته شده است که گسترش مراقبتهای اولیه سلامت، گسترش پوشش بیمه، اجرای برنامه پزشک خانواده در شهرهای کوچک، روستا و عشایر از جمله مهمترین آنها میباشند.
نتیجهگیری: علیرغم اتخاذ برخی راهبردها برای کنترل هزینههای سلامت در ایران در دورههای مختلف، افزایش روزافزون هزینههای سلامت یک نگرانی به شمار میرود. بنابراین لازم است سیاستگذاران حوزه سلامت در راستای مدیریت بهتر هزینهها، همزمان با بهبود دسترسی، کیفیت خدمات و در نهایت رفاه بیماران گزینههای سیاستهای مناسب را تدوین و به اجرا در بیاورند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/9/10 | ویرایش نهایی: 1398/6/31 | پذیرش: 1397/12/4 | انتشار الکترونیک: 1397/12/6