دوره 4، شماره 2 - ( 5-1400 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 151-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

kiani R. The Coverage Status of Pension Funds and Elderly Supportive Institutions in Iran. Iran J Health Insur 2021; 4 (2) :142-151
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-198-fa.html
کیانی رضا. وضعیت پوشش صندوق های بازنشستگی و نهادهای حمایتی از سالمندان در ایران. بیمه سلامت ایران. 1400; 4 (2) :142-151

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-198-fa.html


موسسه تحقیقات جمعیت کشور ، rezakiani@nipr.ac.ir
چکیده:   (2166 مشاهده)
مقدمه: وضعیت پوشش صندوق های بازنشستگی و نهادهای حمایتی از سالمندان، از جمله موضوع های مهم و اساسی در مطالعات رفاه اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدفِ مقایسه و بررسی وضعیت پوشش مستمری بیمه ای و حمایتی از سالمندان در سطح کشوری و استانی طی سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ انجام شده است. پرسش  اصلی در این کاوش، چگونگی سهم پوشش صندوق های بازنشستگی و نهادهای حمایتی از سالمندان کشور است و دیگر اینکه سالخوردگان کدام استانها  از پوشش بیشتری بهره مندند و در کدام استانها پوشش مستمری و حمایتی از آنان کمتر است؟
روش بررسی: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-تحلیلی و روش مورد استفاده برمبنای روش تحلیل ثانویه است. دادههای مورد استفاده مربوط به پوششهای بیمهای و حمایتی از منابع آماری و اطلاعاتی صندوقهای بازنشستگی و نهادهای حمایتی و دفتر آمار و اطلاعات وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی اخذ شده است. دادههای مربوط به تغییرات ساختار سنی جمعیت کشور، از مرکز آمار ایران اخذ شده است. اطلاعات آماری استحصال شده پس از پردازش و ترسیم جداول و نمودارها به وسیله نرمافزارهای Word و  Excel، در سطح کشوری و استانی از نظر وضعیت پوشش مستمری و حمایتی سالمندان در نظر گرفته شده است.
یافتهها: در سال ۱۳۹۴ نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با ۳۶.۲ درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با ۳۳.۷ درصد بوده است. در سال ۱۳۹۵ نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با ۳۳ درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با ۳۰.۲ درصد بوده است. در سال ۱۳۹۶ نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با ۳۴.۹ درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با ۳۱.۱ درصد بوده است. در سال ۱۳۹۷ نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش صندوق های بازنشستگی برابر با ۳۷ درصد و نسبت مستمری بگیران سالمند تحت پوشش نهادهای حمایتی برابر با ۲۷.۴ درصد بوده است. به عبارت دیگر روند پوشش مستمری بیمه ای و حمایتی سالمندان از ۷۰ درصد در سال ۱۳۹۴به ۶۴.۴ درصد در سال ۱۳۹۷ کاهش داشته است. این وضعیت پایین تر از میانگین این پوشش در مقیاس جهانی(۶۷.۹) است.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد چتر حمایتی صندوق ها و سازمانهای بازنشستگی و حمایتی از سالمندان ایرانی گسترده نیست و متناسب با رشد جمعیت سالخورده، نهتنها افزایش قابل توجهی نداشته، بلکه روندی کاهشی نیز داشته است.
متن کامل [PDF 756 kb]   (802 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/24 | ویرایش نهایی: 1401/2/21 | پذیرش: 1400/4/28 | انتشار الکترونیک: 1400/6/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb