دوره 5، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 31-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 16321213962003

XML English Abstract Print


1- گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، sha_vahdat@yahoo.com
3- گروه مدیریت، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
چکیده:   (1177 مشاهده)
مقدمه: در جوامع کنونی «سلامتی» حق مسلم کلیه افراد جامعه است و شاخصهای نشاندهنده سلامت در جامعه از عوامل مهم در نمایش سطح توسعهیافتگی کشور است. هدف این تحقیق تعیین و اولویتبندی عوامل موثر بر تأمین مالی در کشور ایران است.
روش بررسی: این تحقیق توصیفی، به روش زمینهیابی پیمایشی است و از نظر فرآیند اجرا، به صورت کیفی و کمی انجام شده است. در این تحقیق ابتدا با رویکرد کیفی و توسط مطالعات نظری و کتابخانهای، الگوی تأمین مالی در نظام سلامت در جهان مورد بررسی قرار گرفت و سپس با مقایسه تطبیقی و تعیین نقاط افتراق و اشتراک، عوامل اصلی شناسایی شد. سپس با استفاده از نظر خبرگان، محقق نسبت به اولویتبندی عوامل اقدام کرد.
یافتهها: برای بررسی فرضیههای تحقیق، چون ابعاد و مؤلفههای مؤثر بر تأمین مالی سلامت رتبههای یکسانی نداشتند، در نتیجه اولویتبندی در بخش عوامل زمینهای، عوامل ابزاری، عوامل محتوایی و عوامل ساختاری انجام شد. یافتهها نشان داد نظام مالیات محوری با ۴۵۱/۴ امتیازف نظام بودجهریزی با ۴۲۰/۴ امتیاز و تدوین طرح تأمین مالی با ۳۶۸/۴ امتیاز به ترتیب بیشتریت مولفههای تاثیرگذار هستند.
نتیجهگیری: در بررسی کشورهای مورد مطالعه و مدلها و چارچوبهای تأمین مالی، متغیرهایی که بیشترین فراوانی را در نظام تأمین مالی دارا بودند شامل متغیرهای مالیات محوری، صندوق یکپارچه مالی، یارانه، مشارکت مالی و حفاظت از ریسکهای سرمایهگذاری بود و این نشان از تأکید مدلهای مذکور به نگاه مالیاتی همراه با سرمایهگذاری دارد. نتایج این پژوهش نشان میدهد در ایران نیز باوجود نظام بیمهای موجود، ایجاد یک ساز و کار در بخش نظام مالیاتی، نظام بودجهریزی و تدوین طرح تأمین مالی با توجه به تحریمهای صورت گرفته و ایجاد محدودیتها در سیستم سرمایهگذاری در بخش سلامت از بیشترین اهمیت و رتبه برخوردار است.
متن کامل [PDF 538 kb]   (516 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/11/4 | ویرایش نهایی: 1401/4/14 | پذیرش: 1401/3/1 | انتشار الکترونیک: 1401/4/4

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.