دوره 5، شماره 2 - ( 5-1401 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 95-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 398571
Ethics code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1398.453

XML English Abstract Print


1- دانشکده مدیریت و اطلاع‌‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- قطب علمی آموزشی مدیریت سلامت کشور، گروه اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3- مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، mmoeini1387@gmail.com
چکیده:   (1003 مشاهده)
مقدمه: آگاهی از بهرهمندی از خدمات سلامت و تعیینکنندههای آن برای برنامهریزیهای حوزه سلامت اهمیت دارد. در مدل رفتاری اندرسن، عوامل مستعدکننده، عوامل توانا کننده و عوامل مرتبط با نیاز، بهرهمندی از خدمات سلامت را تبیین میکنند. هدف این مطالعه شناسایی عوامل مرتبط با بهرهمندی از خدمات بستری در ایران بر اساس مدل مذکور است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیل ثانویه است که براساس دادههای پیمایش ملی بهرهمندی از خدمات سلامت در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۹۴ انجام شد. تعداد افراد نمونه در سال ۱۳۸۷، ۸۳۲۶ و در سال۱۳۹۴، ۵۶۸۴ نفر بود. از رگرسیون لاجیت برای بررسی عوامل مرتبط با بهرهمندی از خدمات سلامت استفاده شد.
یافته ها: بیماران زن (۰۱/۰>P؛۴۸/=OR)، بیماران با سن بالاتر
(05/0>P؛01/1=OR)، بیمارانی که نیاز آنها توسط پزشک یا پرسنل درمانی تشخیص داده شده بود (۰۱/۰> P؛۹۸/۱=OR)، بیمارانی که سرپرست خانوارشان دارای تحصیلات بالاتر از دیپلم بود (۰۱/۰> P؛۶۵/۱=OR)، و ساکنان مناطق محروم کشور (۰۵/۰> P؛۴۲/۱=OR) با شانس بیشتری از خدمات بستری بهرهمند شدند. شانس بهرهمندی از خدمات بستری در سال ۱۳۹۴ نسبت به سال ۱۳۸۷، بیشتر بود (۰۱/۰> P؛۱۵/۲=OR).
نتیجهگیری: مدل رفتاری اندرسن میتواند چارچوب نظری مناسبی برای تبیین تعیینکنندههای بهرهمندی از خدمات بستری در ایران باشد. پیشنهاد میشود سه دسته عوامل تشکیلدهنده این مدل رفتاری، به طور پیوسته در سیاستگذاریهای مرتبط با بهرهمندی از خدمات بستری مورد توجه قرار گیرد.
 
واژه‌های کلیدی: خدمات سلامت، بهره مندی، بستری، ایران
متن کامل [PDF 479 kb]   (447 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/12/10 | ویرایش نهایی: 1401/7/27 | پذیرش: 1401/4/15 | انتشار الکترونیک: 1401/7/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.