گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران ، shahraki.mehdi@gmail.com
چکیده: (5500 مشاهده)
مقدمه: تنوع روزافزون و هزینههای بالای خدمات سلامت، سهم بالای پرداخت از جیب هزینه درمان، کمیت و کیفیت خدمات تحت پوشش بیمههای پایه باعث افزایش تقاضای بیمه مکمل درمان شده است. با توجه به اهمیت و ضرورت بیمههای مکمل درمان، افزایش تقاضا برای آنها، و تأثیر بر ارتقای کیفیت زندگی خانوار، در این مطالعه تابع تقاضای بیمه مکمل درمان در خانوار شهری ایران برآورد شده است.
روش بررسی: تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و کاربردی است که به صورت مقطعی برای سال 1395 و با مدل اقتصاد سنجی پروبیت با انتخاب نمونه و روش برآورد حداکثر راستنمایی انجام شد. حجم نمونه 18809 خانوار شهری استانهای ایران است که براساس روش نمونهگیری سه مرحلهای و بهصورت تصادفی سیستماتیک توسط مرکز آمار ایران انتخاب شدند. اطلاعات حجم نمونه از پرسشنامه هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران استخراج شد و برآورد ضرایب مدل پژوهش در نرمافزار Stata 14 صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد افزایش سن و تحصیلات، با سواد بودن و تأهل سرپرست خانوار به ترتیب احتمال تقاضای بیمه درمانی مکمل را به میزان 6/0، 17/0، 6/6 و 3/5 درصد، تعداد نانآوران خانوار، داشتن کودک زیر 7 سال و خانه شخصی به ترتیب این احتمال را به میزان 16، 7/3 و 85/0 درصد افزایش داده است. افزایش مخارج بهداشتی و درمانی، افزایش درآمد و مخارج تحصیلی تاثیر مثبت ناچیز و توان دوم سن و تحصیلات سرپرست خانوار تأثیر منفی بر تقاضای بیمه درمانی مکمل داشتند.
نتیجهگیری: تأهل، افزایش سن و تحصیلات سرپرست خانوار، تعداد نانآوران، افزایش هزینههای بهداشتی و درمانی سرانه، افزایش مخارج تحصیل و درآمد سرانه تأثیر مثبت بر تقاضای بیمه مکمل سلامت توسط خانوار داشتند که از این متغیرها، تعداد نانآوران، تأهل، سن سرپرست خانوار بیشترین تاثیر و درآمد سرانه و هزینههای تحصیل اعضای خانوار کمترین تأثیر را بر تقاضای بیمه مکمل درمان داشتند. همچنین تقاضای بیمه مکمل درمان خانوار شهری ایران تابع درجه دوم و مقعر از سن و تحصیلات سرپرست خانوار بود. شناسایی و طبقهبندی خانوار با توجه به عوامل تأثیرگذار بر تقاضای خانوار و همچنین تعیین شرایط مناسب برای پوشش خدمات درمانی مرتبط با هر گروه خانواری توصیه میشود به خصوص حمایت از سالمندان در مقابل مخارج درمان ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/12/10 | ویرایش نهایی: 1400/1/31 | پذیرش: 1398/3/4 | انتشار الکترونیک: 1398/4/1