۱۰ نتیجه برای جعفری
اعظم السادات ریوندی، ابراهیم جعفری پویان،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: پایش کیفیت خدمات در خرید خدمت توسط بیمهها میتواند در بهبود بیماران، ایجاد رضایت آنان، جلوگیری از مراجعات تکراری به مراکز درمانی و هزینهسازیهای بعدی و تحمیل آن به بیمهها بسیار تعیین کننده باشد. این پژوهش با هدف سنجش کیفیت خدمات در مطبهای عمومی طرف قرارداد بیمه سلامت صورت پذیرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر بصورت مقطعی در طی سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۵ در شهر تهران اجرا گردید. جامعه پژوهش شامل بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان عمومی شهر تهران تشکیل میدهند. برای نمونهگیری از روش طبقهای چند مرحلهای استفاده شد و در مجموع ۳۹۴ نمونه از بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان عمومی در مطالعه حاضر شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته میباشد. پرسشنامه براساس مصاحبه با افراد خبره توسط تیم تحقیق تهیه گردید. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار آماری SPSS ویرایش ۲۲ مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، نمره کیفیت مطبها ۱۲۵ از ۱۶۰ و در محدوده بالا و اهمیت ابعاد کیفیت از دیدگاه بیماران۱۳۱از ۱۶۰ در محدوده بالا قرارگرفت. در بررسی ابعاد کیفیت خدمات، بعد دسترسی (۵/۸۵ درصد) و سپس اثربخشی (۳/۸۵ درصد) بیشترین امتیاز را کسب کردند. در بررسی ابعاد از لحاظ اهمیت بعد اثربخشی بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داد. در پاسخ به سوالات اهمیت ارتباط معناداری بین میزان درآمد و سوالات مربوط به اهمیت یافته شد. به نظر میرسد افراد بر حسب درآمد اهمیت مربوط به آیتمهای کیفیت را متفاوت دانستهاند.
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، بیماران و مراجعهکنندگان به مطبهای پزشکان عمومی سطح کیفیت خدمات دریافت شده را خوب و بالا ارزیابی کرده بودند. نتایج این ارزیابی ها میتواند ضمن تأکید بر ارتقاء کیفیت خدمات برای بیمهشدگان وکاهش بار مراجعات آنان و هزینههای تحمیل شده از محل مراجعات تکراری، سازمان بیمه سلامت را به سمت خرید راهبردی خدمات سوق دهد.
مقداد راحتی، ایروان مسعودیاصل، مسعود ابوالحلاج، مهدی جعفری، حسین مشیری تبریزی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: از آنجا که سازمانها جهت پذیرش در بازار سرمایه بایستی چشمانداز روشنی از تداوم سودآوری در فعالیت خود داشته باشند؛ پژوهشگران درصدد برآمدند تا کارایی بیمارستانهای دولتی را اندازهگیری نمایند، تا بتوانند با تفکیک بیمارستانهای کارا و ناکارا، بیمارستانهای حائز شرایط را برای پذیرش در بازار انتخاب نمایند.
روش بررسی: پژوهش حاضر کاربردی، توصیفی تحلیلی و گذشتهنگر میباشد. برای سنجش کارایی از تکنیک تحلیل پوششی دادهها، مدل CCR وBCC ورودی محور استفاده گردید. دادهها شامل، ورودی و خروجی عملیات بیمارستانهای دولتی میباشد، بطوریکه ورودیها شامل تعداد تخت فعال، تعداد پرسنل پزشک، تعداد پرسنل غیرپزشک و خروجیها شامل تعداد پذیرش بستری، تعداد پذیرش سرپایی، ضریب اشغال تخت میباشد. جامعه آماری شامل ۵۹۲ بیمارستان دولتی میباشد که با توجه به دادههای در دسترس، ۵۵۸ بیمارستان انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده برای پژوهش نرمافزار DEA Solver Pro و SPSS میباشد.
یافته ها: در مدلCCR، ۱۲۳ بیمارستان کارا بوده (۲۲ درصد) و در مدل BCC، ۱۸۳ بیمارستان کارا بوده است (۳۳ درصد). میانگین کارایی بیمارستانها در مدل CCR برابر با ۰/۶۶ و در مدل BCC برابر ۰/۷۵ میباشد.
نتیجهگیری: ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﺪل تحلیل پوششی دادهها (ورودی ﻣﺤﻮر) ﺑﺮای ﻛﺎرا ﻧﻤﻮدن واﺣﺪﻫﺎی ﻧﺎﻛﺎرا میتوان با ﺗﻐﻴﻴﺮ ورودیها ﺑﻪ ﻣﺮز ﻛﺎراﻳﻲ رسید، اما بنظر میرسد برای ایجاد تغییرات پایدار، بایستی در سیاستها و استراتژیهای کلان بخش سلامت تغییراتی ایجاد شود که میتوان به خودگردانی بیمارستانها، ادغام بیمارستانهای کارا و ناکارا و یا تشکیل هولدینگی از آنها و برنامهریزی جهت ورود بیمارستانها به بازار سرمایه اشاره نمود.
بیت اله جعفری، خیراله پروین، محمد صادقی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
پژوهش حاضر، نقش توسعه اقتصاد پایدار بر صنعت بیمه و سلامت با مطالعه موردی بیمه سلامت دولتی و خصوصی در نظام حقوقی ایران را مورد تبیین و بررسی قرار داده؛ همچنین، توجه صرف به موضوع بیمه سلامت نموده و از ورود به سایر جنبه های تأمین و رفاه اجتماعی اجتناب میکند و در نظر دارد، معیارهای مناسب برای اجرای بیمه پایه سلامت را در جهت رسیدن به پوشش همگانی بیمه بررسی و بر اساس اولویت مورد سنجش قرار دهد. توجه به این عرصه ها به ویژه در کشورهای در حال توسعه که با محدودیت وسیع منابع از یکسو و نیازهای گسترده بهداشتی و درمانی از سوی دیگر مواجه هستند، میتواند به نوعی، خردگرایی سازمانی و برنامه ریزی را تقویت نموده و بهرهمندی بیشتر از منابع را تحقق بخشد. نتایج پژوهش حاضر، حاکی از آن است که همکاری بین نهادهای تأثیرگذار، اهمیت بالایی در تحقق برنامه های حوزه سلامت دارد. یکی دیگر از نمونه های تأثیر نهادها بر سلامت، برنامه پوشش بیمهای بینالمللی است؛ یکی دیگر از راهها، جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی به حوزه سلامت است. در ایران، اجرای طرح تحول سلامت، به شرط تدوین منابع مالی پایدار، ضمن افزایش رضایت بیماران از خدمات بیمارستانهای دولتی، میتواند موجب ارتقای کیفیت خدمات سلامت گردد.
فروزان عبداللهی پور، عباس رحیمی فروشانی، ابراهیم جعفری پویان،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: با توجه به رشد هزینه ها و افزایش مشکلات مربوط به سلامت افراد، بیمه از اهمیت بالایی در همه کشورها برخوردار شده است. سواد بیمه سلامت، نوع جدیدی از انواع سواد محسوب می شود که به میزان آگاهی بیمهشدگان از تصمیم گیریهای مرتبط با بیمه توجه دارد و در این مطالعه، تلاش شده است سطح سواد بیمهای بیمهشدگان بیمه سلامت شهر ایلام و عوامل موثر بر آن، بررسی شود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، از پرسش نامه محقق ساخته و استاندارد شده برای سنجش سواد بیمه سلامت استفاده شد. جمع آوری داده از نمونه ۴۲۶ نفری بیمهشدگان مراجعه کننده به ۴ دفتر پیشخوان طرف قرارداد با بیمه سلامت شهر ایلام به صورت تصادفی انجام شد. برای تحلیل دادهها نیز از آمار توصیفی و استنباطی با بهره گیری از نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ها: حدود ۷۴ درصد از بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت شهر ایلام از سواد بالای بیمهای برخوردار بودند. سواد بیمه سلامت با جنسیت، سن، نوع صندوق بیمهای، تحصیلات و درآمد بیمهشدگان ارتباط معنادار داشت (P<۰.۰۰۵).
نتیجه گیری: سواد بیمهای یکی از متغیرهای کلیدی در استفاده بهینه از خدمات بیمه درمانی به شمار میرود و به همین دلیل، سنجش و ارتقای آن باید از اولویتهای سازمانهای بیمهای، متولیان و سیاست گذاران حوزه سلامت قرار گیرد. نتایج این پژوهش میتواند به عنوان شواهدی برای این گروه در زمینه سنجش و طراحی آموزشهای مرتبط مفید باشد.
مصطفی عابدی، فرهاد جعفری، علی منتظری، سید سعید اسماعیلی صابر، محمد غلامی فشارکی، محمد باقر هداوند،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: سبک زندگی انسان ها بر سلامت جسم و روان آنها مؤثر است و آموزش حفظ سلامت می تواند نقش مهمی در بهبود رفتار و سبک زندگی افراد داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر استفاده از الگوی باور سلامت در آموزش حفظ سلامت بر اساس طب ایرانی به بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت ایران انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه شبه تجربی و تک گروهی در شهر تهران در سال ۱۳۹۶ انجام شد. شرکت کنندگان در این مطالعه به صورت حضوری و مجازی تحت آموزش حفظ الصحه مستخرج از طب ایرانی، مطابق الگوی باور سلامت قرار گرفتند. در این مطالعه از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای AMOS و SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته ها: این مطالعه روی ۵۱ نفر (۲۳ مرد و ۲۸ زن) انجام شد. نتایج این مطالعه نشان دهنده ضریب تبیین ۵۹%=R۲ برای متغیر رفتار براساس سازه های مدل بود. همچنین نتایج بیشتر نشان داد که با افزایش طول مطالعه، رفتار رعایت اصول حفظ سلامت مطابق با طب ایرانی افزایش می یابد و آموزش انجام شده بر خودکارآمدی، منافع، حساسیت و شدت درک شده تأثیر افزایشی و بر موانع درک شده، تأثیر کاهشی داشته است. نتایج تحلیل مسیر (RMSEA=۰,۰۳۱) نیز نشان داد که سازه های حساسیت درک شده(۰.۱۶)، منافع درک شده (۰.۲۹) شدت درک شده (۰.۱۵)، خودکارآمدی (۰.۵۹) و زمان (۰.۴۷) باعث افزایش رفتار شده و سازه موانع درک شده( ۰.۳۰-) باعث کاهش رفتار می شود(P<۰.۰۰۱).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، آموزش حفظ الصحه می تواند با تأکید بر منافع، موانع، حساسیت و شدت درک شده و خودکارآمدی افراد، میزان پایداری رفتار، یعنی رعایت اصول حفظ الصحه را افزایش دهد.
داود دانشجعفری، سمیرا قنبری، حمید آماده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: تأمین مالی اصلیترین کارکرد هر نظام سلامت است و در این بین، سازمانهای بیمهگر بخش مهمی از نظام تأمین مالی سلامت هر کشور به شمار میروند. بر این اساس و در راستای اینکه بیمهها بتوانند در مسیر تأمین و تحقق اهداف محوله گام بردارند، نیازمند ایجاد توازن در بودجه و مدیریت مالی منابع و مصارف خود هستند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل علل و عوامل مؤثر بر توازن بودجه سازمانهای بیمه سلامت انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی است. در این پژوهش از دادههای ماهانه متغیرهای حق بیمه، فرانشیز، هزینههای درمان و بالاسری و تعداد خدمات خریداری شده توسط سازمان بیمه سلامت ایران طی سالهای ۱۳۹۸-۱۳۸۷ و الگوی تصحیح خطای برداری برای تحلیل روابط کوتاهمدت و بلندمدت، برآورد پارامترها و پیشبینی رابطهها بهره برده شد. علاوه بر این، رویکرد پژوهش حاضر در انتخاب متغیرها، براساس نقش واسطهای این سازمان در بازپرداخت هزینهها، مدیریت رفتار بیمهشدگان و ارائهدهندگان مراقبتهای سلامت و خرید خدمات بهداشتی و درمانی است.
یافتهها: نتایج نشان داد که در بلندمدت، فرانشیز پرداختی بیمهشدگان و حق بیمه پرداخت شده به سازمان بیمه سلامت ایران بر کسری بودجه با ضرایب ۰.۲۷- و ۰.۹- تأثیر منفی دارند. در مقابل هزینههای درمان با ضریب ۲.۴۱، هزینههای بالاسری با ضریب ۰.۶۷ و تعداد خدمات خریداری شده سازمان بیمه سلامت ایران با ضریب ۱۳۹۵۷۶، تأثیر مثبتی بر کسری بودجه نشان میدهند.
نتیجهگیری: باتوجه به یافتههای این پژوهش، سازمان بیمه سلامت میتواند در راستای کنترل و کاهش کسری بودجه خود، از ابزارهایی همچون افزایش حق بیمه و فرانشیز و نیز کاهش هزینههای درمان، بالاسری و تعداد خدمات خریداریشده بهره ببرد.
حسن جعفری، حسن فارسیجانی، احمد ودادی، منصور مومنی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: آنچه به بهبود عملکرد زنجیره تأمین تجهیزات پزشکی بیمارستانی کمک میکند، داشتن مدل مناسبی برای ارزیابی مجموعه خود در راستای اهداف استراتژیک است. هدف از این مطالعه ارائه مدل ارزیابی عملکرد زنجیره تأمین پایدار تجهیزات پزشکی بیمارستانی است.
روش بررسی: در این مطالعه اکتشافی و پیمایشی با استفاده از ادبیات و پیشینههای موجود و نیز نظر خبرگان، عناصر موثر (ابعاد، مولفهها و شاخصها) بر عملکرد زنجیره تأمین پایدار شناسایی شدند. سپس این عناصر با استفاده از روش دلفی و نظرخواهی از خبرگان نهایی شدند. خبرگان روی ۴ بعد، ۸ مولفه و ۵۴ شاخص به اجماع رسیدند که ۸ شاخص در این بررسی از امتیاز لازم برخوردار نشده و حذف شدند و باقیمانده برای طراحی مدل نهایی مورد استفاده قرارگرفتند. بهمنظور بررسی روابط بین ابعاد و مولفهها از روش معادلات ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد.
یافتهها: مدل نهایی ارزیابی عملکرد شامل ۴ بعد، ۸ مولفه و ۵۴ شاخص شد که برای ارزیابی عملکرد زنجیره تأمین پایدار تجهیزات پزشکی بیمارستانی با نگاه درون سازمان و بیرون سازمانی کاربرد دارد و با تغییراتی در سازمانهای دیگر میتواند بهکار رود. ابعاد حاصل شده عبارتند: از پایداری، ذینفعان کلیدی، فرآیندها، رشد و یادگیری. مولفهها عبارتند از: اقتصادی- مالی، یکپارچگی، قابلیتهای افراد، ناب – چابکی، فرهنگ سازمانی، بالادست/ بازیگران زنجیره تأمین، اجتماعی- محیطی، و پاییندست/ مشتریان.
نتیجهگیری: استفاده از کارت امتیازی متوازن و پایدار ، اهداف سازمانی در زنجیره تأمین تجهیزات بیمارستانی را مورد پایش و ارزیابی قرار میدهد و میزان دستیابی به اهداف مشخص میشود. استفاده از این مدل سازمان را بهسوی تعادل و پایداری در اهداف کلان سوق میدهد و موجب توجه به جنبههای گوناگون مهم داخل و پیرامونی سازمان خواهد شد.
محمد جعفری، خیراله پروین، محمد صادقی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
سلامت یکی از اساسیترین نیازهای همه انسانهاست. اصلیترین کارکرد نظام سلامت هر کشوری، ارائه خدمات این حوزه است. هدف انجام این تحقیق، این است که خدمات به چه طریقی از سوی چه نهادی و به توجه به چه اصولی ارائه میگردند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گسترش تأمین اجتماعی در اصل ۲۹ قانون اساسی با تکیه بر برخورداری همه مردم از مزایای تأمین اجتماعی به عنوان حقی همگانی سرلوحه کار قرار گرفت. بر این اساس نهادها، سازمانها، مؤسسات و صندوقهای اصلی در قلمروهای بیمهای، حمایتی و امدادی این نظام مکلفند امور اجرایی و تصدی گری خود در زمینه تولید و ارائه خدمات و تعهدات قانونی مربوط را به موجب قراردادهایی که ضوابط آن با پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تصویب شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی تعیین خواهد شد به مؤسسات کارگزاری محول نمایند. در نظام حقوقی ایران نهادهای مختلفی مسئول ارائه خدمات حوزه سلامت به اقشار مختلف جامعه هستند، اما اصلیترین نهادهای ارائه دهنده خدمات بیمهای، سازمان بیمه سلامت ایران و سازمان تأمین اجتماعی هستند. هر یک از این سازمانها با توجه به وظایف و تعهداتی که بر عهده دارند، اقدام به ارائه خدمات سلامت در جامعه میکنند.
رجبعلی درودی، ابراهیم جعفریپویان، هوشنگ گلزار،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: با ظهور چالشهای جدید این صنعت، تلاش برای یافتن راهکارهای نوین جهت بهبود کیفیت خدمات، مدیریت بهینه منابع، و افزایش رضایت بیمهشدگان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. یکی از رویکردهای مهم در بهبود این حوزه، استفاده از تکنیکهای دادهکاوی به منظور شناسایی الگوهای رفتاری بیمهشدگان در مراجعات سرپایی به موسسات تشخیصی و درمانی میباشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بوده و مجموعه دادههای آن متعلق به اداره کل بیمه سلامت استان بوشهر است. پس از آمادهسازی دادهها، تحلیل با استفاده از نرمافزار SPSS Clementine۱۲.۰ انجام گردید. برای مدلسازی الگوریتم K-means در دو حالت جمعیت شناختی و مبتنی بر (Recency-Frequency- Monetary)RFM شامل مقادیر زمان شروع بیمه، تعداد دفعات مراجعه و ارزش نوع بیمه اجرا شد تا ارتباط بین متغیرهای مختلف بدست آید. نمونهگیری با روش سرشماری انجام گردید. جامعه آماری شامل اطلاعات کلیه مراجعات سرپایی بیمه شدگان تحت پوشش بیمه سلامت استان بوشهر به تعداد ۱,۴۲۰,۵۷۹ مراجعه در سال ۱۳۹۷ به مراکز تشخیصی درمانی است که با مراجعه مستقیم پژوهشگر به بانک اطلاعاتی اسناد پزشکی تهیه گردیده است.
یافتهها: مقدار شاخص ریشه میانگین مربع انحراف از معیار برای خوشه بندی مبتنی برRFM و جمعیت شناسی به ترتیب ۲۱ و ۲۱.۶۵ است. و شاخص دان (Dunn) بهتر بودن خوشه بندی مبتنی بر RFM را تأیید کرد. الگوریتم K-Means مبتنی RFM، دادهها را در ۴ خوشه قرار داد به طوریکه ۴۴ درصد بیمه شدگان در خوشه یک، ۴ درصد در خوشه دو، ۲۲ درصد در خوشه سه و ۳۰ درصد در خوشه چهار قرار گرفتند. بر این اساس بیمهشدگان خوشه ۲ شامل زنان دارای بیمه سایر اقشار با ۴ درصد جمعیت بهعنوان پرمراجعهترین و خوشه ۳ شامل زنان دارای بیمه روستایی با ۲۲درصد جمعیت کم مراجعه ترین بیمهشدگان مشخص گردیدند.
نتیجهگیری: مدل بدست آمده بیمهشدگان را در ۴ خوشه قرارداد. این تحلیل به سازمان این امکان را میدهد که الگوهای مراجعه برای هر یک از این خوشهها را نسبت به متغیرهای سن، جنسیت و نوع بیمه شناسایی نماید. نقطه قابل بهبود در این حیطه حفظ منافع بیمه شدگان و ارائه خدمات شایسته و درخور برای هر خوشه است. نتایج نهائی حاصل شده نشاندهنده وجود الگوهای مطلوب بهعنوان یک ابزارتصمیم گیری مناسب جهت افزایش رضایتمندی بیمهشدگان در سازمان مطرح میگردد.
ساعد صالحی، نوروز نورالهزاده، سیده محبوبه جعفری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: یکی از چالشهای اساسی جوامع مختلف، دسترسی راحت و ارزان به خدمات بهداشت و درمان میباشد. در این راستا، طرحی تحت عنوان پوشش همگانی سلامت توسط سازمان بهداشت جهانی ارائه گردید و کشورهای مختلف در راستای پاسخدهی به این طرح، اقدامات مختلفی را اجرا کردهاند. یکی از نیازهای اساسی اجرای طرح پوشش همگانی سلامت، وجود منابع مالی کافی است. لذا هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی سیاستهای تأمین مالی جهت پوشش همگانی سلامت است.
روش بررسی: در این مطالعه، نخست مبانی نظری و ادبیات تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و با خبرگان پژوهش مصاحبههای مختلفی به صورت گروه متمرکز انجام گرفت و بعد از شناسایی نیازهای ذینفعان و سیاستهای مختلف، با رویکرد QFD فازی، سیاستهای مذکور وزندهی و اولویتبندی شدند. جهت تکمیل دادههای پرسشنامه رویکرد QFD فازی، از نظرات ۱۸ نفر استفاده شده که حداقل ۵ سال سابقه در حوزه بیمه و سیاستهای کلان اقتصادی دارند.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان میدهد که تعداد بیمهشدگان و درصد خدمات تحتپوشش بیمه مهمترین نیازهای ذینفعان سیستم میباشد که متناسب با نیازها، کاهش درصد فرانشیز خدمات بیمهای، دهکبندی تعداد بیمهشدگان و تخصیص بخشی از سهم بیمههای پایه به شرکتهای خصوصی بیمه، بالاترین اولویت را در سیاستهای شناسایی شده دارند.
نتیجهگیری: طبق یافتههای مطالعه، اینگونه نتیجه شده است که جهت ارائه خدمات پایدار در حوزه سلامت از طرف دولت به عموم مردم، بهتر است که بخش خصوصی نیز دخیل شده که بتواند هزینههای ارائه خدمات را در ازای دریافت درآمد مناسب متحمل شوند و همچنین ارائه خدمات سلامت به صورت دهکبندی شده ارائه گردد.