مقدمه: از آنجایی که با اجرای برنامه تحول سلامت، بیماران تحت پوشش بیمه تکمیلی، که از مزایای بیمه متبوع بهرهمند هستند، یارانه سلامت به آنها تعلق نمیگیرد، ممکن است رفتار سازمانهای بیمه تکمیلی و بیمهشدگان آنها جهت استفاده از بیمه تکمیلی دچار مخاطره شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییر رفتار بیمه تکمیلی و بیمهشدگان، قبل و بعد از اجرای برنامه تحول نظام سلامت در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی است که به صورت گذشتهنگر مقطعی در سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ انجام شده است. جامعه پژوهش شامل ۲۰۹۹۴۹۹ بیمار بستری و تحت نظر در ۲۴ بیمارستان دولتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود که بصورت تمام شماری در سال ۱۳۹۷ انجام گرفت. دادهها با مراجعه به بخش ترخیص بیمارستانها و بررسی اطلاعات بیماران از طریق HIS هر بیمارستان جمعآوری شد و از نظر دقت و صحت اطلاعات مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS v۱۶ و EViews v۱۰ صورت گرفت.
یافتهها: تعداد افراد دارای بیمه تکمیلی قبل از اجرای برنامه تحول نظام سلامت ۱۴۵۸۱ نفر بوده است که بعد از اجرای برنامه تحول نظام سلامت به ۱۰۵۱۰ نفر کاهش یافته است. میانگین هزینه کل بیماران از ۲۲۲ میلیون ریال به ۶۵۲ میلیون افزایش یافته است. سهم بیمه تکمیلی در سال ۹۱ حدود ۱ درصد و درسال ۹۲ با افزایش بیمههای تکمیلی حوزه سلامت این سهم به حدود ۳ درصد رسیده است. با شروع اجرای برنامه تحول نظام سلامت سهم بیمه تکمیلی کاهش یافته است و تا پایان سال ۹۵ روند نزولی داشته است تا به ۰/۲ درصد کاهش یافته است.
نتیجهگیری: به نظر میرسد لازم است برای استفاده بیشتر افراد از بیمههای تکمیلی، قرارداد بیمههای تکمیلی بصورت یکپارچه و گروهی با بیمارستانهای دانشگاهی، شرکتها و ... انجام شود و تشخیص پوشش بیمهای بیماران بصورت الکترونیک صورت گیرد.