جستجو در مقالات منتشر شده


۱۰ نتیجه برای خانی

جهان آرا ممی خانی، سید موسی طباطبایی، مرضیه زنگنه،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: سازمان های بیمه گر در نظام سلامت ایران، خریدار کلیدی هستند. به طور معمول اسناد مالی ارائه خدمت از بیمارستان به سازمان بیمه گر ارسال می شود و برحسب شرایط می تواند رویه های دیگری نیز وجود داشته باشد. هریک از این ۲واحد به دنبال محافظت از منابع سازمان متبوع خود هستند و گاهی تعارض هایی بین آنها رخ می دهد که می تواند به بیمار آسیب برساند. برای مدیریت هرچه بهتر تعامل بین سازمان بیمه گر و بیمارستان، مطالعه ای با رویکرد سیستمی و الگوی اکوسیستم سازمانی انجام شد تا فضای تصمیم ها و رفتارها را بهتر نشان دهند.
روش بررسی: مطالعه از نوع مدل سازی بوده و در ۴مرحله در سال ۱۳۹۳ انجام شد. ابتدا مطالعه کتابخانه ای برای گردآوری مستندات بالادستی و نیز وضعیت موجود از نظر فرایندها و وظایف انجام شد. سپس در گروه متمرکز منطبق با چارچوب مدل اکولوژیک هریس عوامل محیطی در ۴حیطه جامعه، سیاست عمومی، سازمان و بین فردی دسته بندی شدند. در مرحله سوم با استفاده از جداول مدل ارزشیابی برنامه CDC امریکا، ذی نفعان برنامه تعامل بیمه گر و بیمارستان شناسایی و وظایف هریک و نقش آنها در تعامل تعیین شد. در مرحله پایانی، مدل گرافیکی با نمایش اثر مستقیم بین مؤلفه های مؤثر در تعامل بیمه گر و بیمارستان ترسیم و در جلسه گروه متمرکز با خبرگان، نهایی شد.
یافتهها: در اکوسیستم تعامل ۳۰ مؤلفه به دست آمد که حیطه های جامعه، سیاست عمومی، سازمانی و بین فردی به ترتیب ۱۱،۸ ،۴و۷ مؤلفه داشتند. در تحلیل ذی نفعان کلیدی برنامه تعامل بیمه گر و بیمارستان، ۲ ذی نفع در دسته کسانی که تحت تأثیر برنامه قرار می گیرند، ۶ ذی نفع در دسته کسانی که برنامه را اجرا می کنند و ۷ ذی نفع در دسته کسانی که از دستاوردهای برنامه استفاده می کنند قرار گرفتند و مدل گرافیکی براساس این یافتهها ترسیم شد.
نتیجهگیری: در اکوسیستم سازمانی تعامل بیمه گر و بیمارستان، بیش از ۶۳ درصد مؤلفه ها در حیطههای جامعه و سیاستهای اجتماعی بودند و کمتر از ۲۷ درصد آنها به سازمان و حیطه بین فردی برمی گشت. این موضوع نشان می دهد که تعامل بین بیمارستان و سازمان های بیمه گر بیشتر از اینکه تحت تأثیر عوامل درون بیمارستان و درون سازمان بیمه گر باشد، تحت تأثیر عوامل جامعه و سیاست های عمومی است.

عفت محمدی، علیرضا اولیایی منش، مرضیه زنگنه، فرانک ندرخانی، الناز قناتی، ترانه یوسفی نژادی، موسی طباطبایی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: کسور بیمارستانی عمدتاً به مبالغی اطلاق می‌گردد که توسط بیمارستان هزینه شده‌اند اما از جایی تأمین مالی و بازپرداخت نمی‌شوند. کسور اعمال‌شده در واحدهای ارائه‌دهنده خدمت نشان‌دهنده میزان ۳۰-۱۰ درصدی از رقم درآمد بیمارستان‌ها می‌باشد که بیشتر از ۲۰ درصد از این کسورات از طریق خود بیمارستان‌ها بر اسناد اعمال می‌گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی کسورات اعمال شده از سوی سازمان های بیمه گر و بیمارستان ها و همچنین شناسایی علل این کسورات و ارائه راهکارهای کاربردی جهت کاهش میزان کسور می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از انواع مطالعات توصیفی- تحلیلی بوده، که به‌صورت گذشته‌نگر و ترکیبی از روش‌های کمی و کیفی به بررسی و تحلیل میزان و علل کسور بیمارستانی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل مجموعه بیمارستان‌های ارائه‌دهنده خدمات سلامت در کشور بودند. تعداد بیمارستان‌های نمونه ۱۴ واحد بود. تعداد پرونده های پزشکی جهت بررسی کسور بیمه، با استفاده از روش کوکران، ۱۷۱۵ پرونده برآورد گردید. تحلیل داده ها متناسب با هریک از سطوح سنجش کسور، از روش های توصیفی و تحلیلی بهره گرفته شد و در انتهای تحلیل در هر سطح، میزان کسور به ازا هر پرونده استخراج گردید.
یافته‌ها: به‌طور متوسط (میانگین هندسی) احتمال ۸۷% عدم ثبت حداقل یک خدمت در پرونده پزشکی وجود دارد. بیشترین بار مالی ایجادشده ناشی از عدم ثبت خدمت در HIS، در بیمارستان‌های خصوصی به میزان ۵۵۸۲۴۱ ریال به ازای هر یک پرونده رخ می‌دهد. بین نوع بیمارستان و مجموعه عوامل بررسی‌شده در مورد علل ایجاد کسور در حسابرسی توسط کارشناسان درآمد بیمارستان ارتباط معنادار آماری وجود داشت (p<۰.۰۰۱). کای بیهوشی/ شرح عمل/ مشاوره (۱۵.۲۷%)، بیشترین علت اعمال کسور توسط سازمان‌های بیمه‌گر می‌باشد. میزان میانگین هزینه کسور اعمال‌شده به یک پرونده در بیمارستان‌های نمونه ۳,۸۷۳,۷۲۳ ریال می‌باشد که این میزان، ۵/۵ درصد هزینه کل پرونده را شامل می‌شود.
نتیجه‌گیری: تحلیل یافته‌ها نشان می‌دهند که مبلغ بالایی از هزینه‌های ایجادشده از طرف بیمارستان که صرف ارائه خدمت به بیماران می‌شود، به بیمارستان بازپرداخت نمی‌شود. وجود این چالش به عوامل زیادی بستگی دارد و در این امر نه‌تنها سازمان‌های بیمه‌گر، بلکه بیمارستان و متولیان ارائه خدمت، ثبت و آماده‌سازی پرونده‌های پزشکی، افراد متصدی ثبت خدمت در HIS و تنظیم‌کننده‌های صورتحساب‌های مالی پرونده تأثیر بسزایی دارند.

جهان آرا ممی خانی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده


محمدمهدی کیانی، خاطره خانجانخانی، هاجر حقیقی، اعظم رئوفی، عفت محمدی، علیرضا اولیایی‌منش، امیرحسین تکیان،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: سلامت یکی از اصلی‌­ترین ابعاد سیاست­‌های اجتماعی است که دولت­‌ها با هدف کاهش نابرابری‌های اجتماعی اتخاذ می­‌کنند. ساختار اقتصادی سیاسی در ایران سبب شده تا رویکرد دولت نقش مهم­تری در تعیین سیاست­‌های سلامت ایفا نماید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی اصلاحات، قوانین و سیاست­‌های اخذ شده نظام سلامت ایران بعد از انقلاب اسلامی و تأثیر هرکدام بر کارکرد­های نظام سلامت انجام شده است.
 
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که به شناسایی سیاست‌های نظام سلامت ایران بین سال‌­های ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۹ می‌پردازد. گردآوری داده‌ها به صورت جستجوی دستی در سایت سازمان‌های مربوطه انجام گرفت. مستندات بر اساس ملاحظات چهارگانه Jupp انتخاب شدند و در نهایت ۱۰۱ سند به پژوهش وارد شد. به‌منظور دسته‌­بندی اسناد نیز از چارچوب کارکردها و زیر ساخت‌­های سازمان جهانی سلامت استفاده شد.
یافته ها: تقسیم­‌بندی یافته‌­های این پژوهش بر اساس سیاست­‌های تصویب شده در حوزه سلامت در دولت‌­های سوم تا دوازدهم بعد از انقلاب اسلامی انجام گرفته است. از ۲۶ سیاست­ تصویب شده طی سال­‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ و ۳۱ سیاست تصویب شده در سال­‌های ۱۳۷۶-۱۳۶۹، بیشترین موارد مربوط به بعد ارائه خدمت بود. اما سیاست­‌های مربوط به حاکمیت و رهبری بیشترین تعداد را در بین ۲۹ سیاست تصویب شده در سال­‌های ۱۳۸۴-۱۳۷۷ و ۱۱ سیاست تصویب شده در سال­‌های ۱۳۹۲-۱۳۸۵ داشتند.
نتیجه­‌گیری: نگاه کلی به پنج دوره برنامه توسعه گذشته نشان می­‌دهد، توجه سیاست­گذاران عرصه سلامت از بعد ارائه خدمت به سمت بعد حاکمیت و رهبری منعطف شده است و سایر کارکردها به ویژه نظام اطلاعات سلامت طی سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۵ مغفول مانده است.

شادی حاجی‌خانی، سمیه حسام، ایروان مسعودی‌اصل، علی ماهر،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: بیمههای پایه و مکمل درمان نقش مهمی در دستیابی به پوشش همگانی سلامت دارند. در کشورهای در حال توسعه، بیمههای مکمل درمان، مشکلات و نارساییهای عدیده ساختاری و سازمانی دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر بستههای خدمتی بیمه تکمیلی درمان صورت پذیرفت.
روشبررسی: پژوهش حاضر از نوع کیفی با روش تحلیل چارچوبی است که در سال ۱۴۰۰ صورت پذیرفت. ۱۱ نفر از خبرگان سازمان بیمهای و صاحبنظران در نظام سلامت، با روش نمونهگیری هدفمند به عنوان نمونههای پژوهش انتخاب شدند. برای تحلیل دادهها از نرمافزار MAXQDA استفاده شد.
یافتهها: ابعاد الگوی بیمه مکمل درمان در ایران بر اساس تحلیل نظرات صاحبنظران و خبرگان در ایران شامل ۵ بعد اصلی «قوانین و مقررات، پوشش خدمات، تقویت و ایجاد بازار رقابتی، تدوین استاندارد استفاده از خدمات و گایدلاینهای درمانی، توسعه بیمههای مکمل» بود.
نتیجهگیری: براساس یافتهها تلاش برای تدوین بسته جامع خدمات مکمل درمان در کشور در راستای افزایش دسترسی مردم باید مدنظر سیاستگذاران قرار گیرد و ظرفیت مالی برای مدیریت و تامین مالی پوشش همگانی سلامت افزایش یابد. انتظار میرود با توسعه علمی بیمه مکمل درمان، کمک شایانی به پوشش همگانی سلامت در کشور انجام شود.

ویدا آقایاری، غلامرضا معمارزاده طهران، مرتضی موسی‌خانی، سید جمال‌الدین طبیبی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: این مطالعه با هدف ارزیابی ابعاد و مولفه‌های خط‌مشی گذاری بیمه سلامت در زمینه جذب و استخدام صورت پذیرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی می باشد که در سال ۱۴۰۲ صورت پذیرفت. جامعه آماری شامل مدیران و مشاوران سازمان بیمه سلامت ایران بوده‌اند. تعداد ۱۰ نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه‌های مطالعه انتخاب و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع‌آوری شد. در نهایت داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد شاخص‌های توصیفی مربوط به ضریب اهمیت، میزان تضاد و میزان ابهام سیاست‌ها را از مستندات قانونی (سیاست‌ها) نشان می‌دهد. همچنین میانگین بدست آمده از نمونه‌ها در اغلب گویه‌ها (سیاست‌ها) بالاتر از میانگین نظری (۲.۵) می‌باشد.
نتیجه‌گیری: با ایجاد یک نظام جامع ارزیابی خط مشی‌های توسعه منابع انسانی و درک مناسب عوامل مستخرج و بکارگیری آن‌ها در یک نظام ارزیابی معتبر، می‌توان کارآیی و اثربخشی فعایت‌های سازمان‌ها را ارتقاء بخشید.

جهان‌آرا ممی‌خانی، یوسف محمودی، شهرام توفیقی، محمدجواد کبیر،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده

هزینه نهایی بودجه عمومی (MCPF) یک عامل کلیدی در تخصیص منابع بوده و معیار مهمی برای ثبات مالی، به ویژه در سلامت عمومی محسوب می‌شود. MCPF نشان می‌دهد یک واحد افزایش در مخارج عمومی (مانند اخذ مالیات توسط دولت) چه مقدار مخارج خانوار را تغییر می‌دهد، و چقدر روی رفاه و امنیت جامعه تأثیر می‌گذارد. می‌توانیم سیستم مالیاتی را طوری بازسازی کنیم که کمتر به مالیات‌های تهاجمی متکی باشد. می توانیم مکانیسم‌های مالیاتی تصاعدی را اضافه کنیم. این تغییرات می‌تواند MCPF را کاهش داده و بار مالیاتی را بین دهک‌های درآمدی تقسیم کنند. این مطالعه با تشریح ماهیت چندوجهی این هزینه، به تأثیری آن روی هزینه‌های اجتماعی و پیامدهای سلامت عمومی، که کمتر بحث شده، می‌پردازد. تأثیر این هزینه روی خدمات مراقبت از سلامت و عدالت در سلامت و هزینه‌های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. محققان روش‌های مختلفی را برای محاسبه MCPF پیشنهاد کرده‌اند. اوشر ساده‌ترین را پیشنهاد کرد. از میانگین و متوسط درآمد ملی کشورها استفاده می‌کند. ضریب هزینه، عددی بزرگتر از ۱ است. از آنجایی که محل تأمین مالی پروژه‌های سلامت مالیات است، لازم است هزینه پروژه در MCPF ضرب شود. این موضوع در مورد پروژه‌های مراقبت از سلامت و ارزیابی‌های اقتصادی صدق می‌کند. در نظر گرفتن هزینه نهایی می‌تواند تخمین دقیق‌تری از بودجه و هزینه‌ها را ارائه دهد.

شهرام توفیقی، جهان‌آرا ممی‌خانی، صدیقه خادم، محمد عفت‌پناه، محمدجواد کبیر، مهدی رضایی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: بار اختلالات روانشناختی و بار مالی آن در دنیا و ایران افزایش یافته است. معمولاً این بیماران برای بهبود وضعیت سلامت روان خود نیازمند حمایت مالی هستند. گاهی سازمان‌های بیمه‌گر پایه در قراردادن خدمات مشاوره روانشناسی در بسته خدمات بیمه تردید دارند. مساعدت‌های سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت کافی نیست.
روش بررسی: مطالعه توصیفی با محاسبات مالی است. با استفاده از داده‌های مرکز آمار ایران، اطلاعات جمعیتی تا ،۱۴۱۰ و با استفاده از داده‌های گزارش‌های پیمایش سلامت روان وزارت بهداشت در ۱۳۹۰ و ۱۴۰۰، رشد سالانه برای دهه ۹۰ محاسبه شد. سپس با فرمول تنزیل، رشد شیوع اختلالات، شدت‌های مختلف اختلالات، تعداد مراجعه به مراکز مختلف، تعداد مراجعه‌ها تا ۱۴۱۰ برآورد شد. با فرض نرخ رشد تعرفه سالانه ۲۰ درصد؛ سهم بیمه‌گر ۳۰ درصد، ۵۰ درصد، و ۷۰ درصد؛ رشد سالانه ۵ درصد و ۱۰ درصد در تعداد مراجعه‌کنندگان بعد از ارائه پوشش بیمه، برآورد تکمیل شد.
یافته‌ها: بار  مالی سازمان‌های بیمه برای مشاوره روانشناختی سالانه از ۷۰۸.۲ میلیون تومان (سهم بیمه ۳۰ درصد در ۱۴۰۳، نرخ ثابت مراجعان) تا ۲۳,۵۳۴ میلیون تومان (سهم بیمه ۷۰ درصد، رشد سالانه ۱۰ درصد مراجعان در ۱۴۱۰) برآورد شده است.
نتیجه‌گیری: پوشش بیمه برای مشاوره روانشناسی هم ضروری و هم هزینه-اثربخش است. با تدوین بسته خدماتی مناسب می‌توان مشاوره روانشناسی را با توجه به شدت اختلال، محل ارائه خدمات، سهم‌های مختلف سازمان‌های بیمه‌گر پوشش داد. منطقی به‌نظر می‌رسد برخی از اختلالات، که مهم تلقی می‌شوند، تحت پوشش سازمان‌های بیمه‌گر پایه قرار گیرند و برای سایر موارد بیمه تکمیلی در کنار سایر خدمات حمایتی و رفاهی، مانند یارانه، ارائه شود.

افروز خانی، محمدباقر تاج‌الدین، سعید معدنی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف واکاوی کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه شهر تهران انجام شده تا زمینه‌های لازم برای فهم موضوع در بستر شرایط و بافت اجتماعی و اقتصادی را فراهم سازد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعات کیفی و روش به‌­کارگرفته شده، نظریه زمینه­ای است. روش نمونه­‌گیری، هدفمند و قضاوتی بود که با تعداد ۱۸ نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان مصاحبه عمیق صورت گرفت. نمونه‌­گیری تا زمانی که تمام مقوله‌ها اشباع شدند و دیگر داده تازه و مهمی به­‌دست نیامد تداوم یافت.
یافته‌ها: مهم­ترین راهبردهایی که در پژوهش حاضر مورد نتیجه بوده سازگاری با بیماری، آموزش و اطلاع‌رسانی مناسب و مبارزه با بیماری است. در بحث از شرایط زمینه‌­ای مؤلفه‌­های مهمی چون: از دست دادن منزلت اجتماعی، احساس طرد و انزوای اجتماعی و غوطه‌وری در درد و رنج مورد تأکید بوده است. هم­چنین مؤلفه‌­هایی چون فقدان حمایت اجتماعی و اقتصادی، ناکارآمدی و بی‌کیفیتی خدمات درمانی و بیمه‌ای، فقدان سلامت جسمی و روانی به‌­عنوان شرایط علّی مورد توجه هستند. بنابر یافته‌­های پژوهش حاضر دو مقوله اصلی کاهش اعتماد به نفس و خوداتکایی و اختلال در تصویر ذهنی از خود به ­عنوان شرایط مداخله‌گر مطرح شده­‌اند. تکمیل‌­کننده زنجیره مدل پارادایمی پژوهش حاضر مبتنی بر روش نظریه داده بنیاد پیامدها هستند که کیفیت زندگی را در سه بخش عمده کاهش رضایت از زندگی، احساس بی قدرتی اجتماعی و فقدان هدفمندی و معنای زندگی مورد واکاوی قرار گرفته است.
نتیجه‌گیری: در اثر بروز زمینه هایی چون فقدان حمایت اجتماعی و اقتصادی، ناکارآمدی و بی کیفیتی خدمات درمانی و بیمه‌ای و فقدان سلامت روانی و اجتماعی زنان مبتلا به سرطان سینه، دچار بی کیفیت شدن زندگی می‌شوند.

جهان‌آرا ممی‌خانی، سیدعباس متولیان، حسن حق‌پرست بیدگلی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده

حکمرانی پژوهش چارچوبی حیاتی است که یکپارچگی، کیفیت و انجام اخلاقی پژوهش‌های علمی در رشته‌های مختلف را تضمین می‌کند و شامل مجموعه‌ای از اصول، دستورالعمل‌ها و شیوههای کاری طراحی شده برای حفظ استانداردهای بالا در سراسر فرآیند پژوهش، از مفهوم‌سازی تا انتشار نتایج و از نظارت اخلاقی به‌ویژه در مطالعات بالینی انسانی یا حیوانات تا تضمین کیفیت و پاسخگویی یعنی ایجاد خطوط مسئولیت روشن بین پژوهشگران، مؤسسات و نهادهای تأمین مالی و انطباق یعنی تضمین پایبندی به الزامات قانونی و مقرراتی، از جمله حفاظت از داده‌ها و حقوق مالکیت معنوی همچنین شفافیت در ارتباطات، گردش اطلاعات، یافتهها و تضاد منافع. حکمرانی پژوهشی مؤثر شامل ذینفعان مختلفی از جمله پژوهشگران و تیمهای آنها، هیأتهای ارزیابی یا کمیتههای اخلاق، موسسات تأمین مالی، نهادهای نظارتی، سردبیران و داوران همتا است. همانطور که عمیق‌تر به این موضوع می‌پردازیم، بررسی خواهیم کرد که چگونه حکمرانی پژوهش، چشم‌انداز پژوهش‌های علمی مدرن و تأثیر آن  بر جامعه را بهطور کلی شکل می‌دهد. این پژوهش به مرور روایتی ۸۰ مقاله مرتبط با حکمرانی پژوهش پرداخته است. بدین منظور و برای جستجوی کامل و جامع مقالات از پایگاههای داده گوگل اسکولار و اسکوپوس استفاده گردید. چندین عبارت برای جستجوی مقالات اصلی و مرتبط استفاده شد که شامل حکمرانی پژوهش، مدل‌های حکمرانی پژوهش، حکمرانی پژوهش در حوزه سلامت و تنظیم‌گری پژوهش بود. این مرور می‌تواند ضمن آشنا نمودن سیاستگذاران و مدیران ارشد و میانی حوزه پژوهش سلامت با اصطلاح حکمرانی و انواع آن، مدل‌های مختلف استفاده شده در این زمینه را تبیین نماید.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb