۷ نتیجه برای رضایی
پیمان رضایی، افسون اسدزاده،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: استفاده از سیستمهای مناسب برای پرداخت در نظام سلامت، از اولویتهای همه کشورها بهشمار میآید. در این مطالعه رویکردهای دو سیستم گروههای تشخیصی مرتبط و طبقهبندی پرداخت سرپایی بهمنظور ارائه چارچوبی برای محاسبه هزینه مراقبتهای سرپایی و بستری در بیمارستانهای ایران، بررسی شدند.
روش بررسی: این مطالعه به شیوه مروری انجام شده است. پایگاه دادههای PubMed، Cochrane library،Science direct ، SID، Google Scholar و سایر سایتهای مرتبط جستجو گردیدند. در این مطالعه مقالات به زبان فارسی و انگلیسی بررسی شدند و در انتخاب نوع مطالعه و بازه زمانی محدودیتی اعمال نشد.
نتایج: تعداد ۱۰۸ مقاله و مستند مطالعه شدند. هفت سیستم گروههای تشخیصی مرتبط عمدتاً برای خدمات بستری ایجاد شدهاند که عناصر مختلفی برای تعیین پرداخت دارند و بهمنظور برطرف کردن محدودیتهای گروههای تشخیصی مرتبط اصلی به وجود آمدهاند. کشورهای مختلف، غالبا از ورودیهای بومیشده نظیر کدهای بالینی طبقهبندی بینالمللی بیماریها استفاده کردهاند. رویکرد سیستم گروههای تشخیصی مرتبط تبدیل کدهای بالینی به مالی برای تعیین هزینهها میباشد که درنهایت پرداخت برای هر بیماری و وضعیت برمبنای فاکتورهای تعدیلی، سقف هزینه و وزن هزینهها برآورد میشود. در سیستم طبقهبندی سرپایی، کدهای بالینی در کتاب اصطلاحنامه اقدامات رایج پزشکی و کتاب طبقهبندی بینالمللی بیماریها برمبنای ویزیت و اقدام انجام شده برای بیمار، اختصاص داده میشوند. رویکرد این سیستمها در پرداخت، تبدیل کدهای بالینی به مالی و محاسبه هزینههای نهایی بر اساس فاکتورهای تعدیلی، وزن هزینهها و سقف مصرف منابع مشابه، برای هر بیماری یا وضعیت میباشد.
نتیجهگیری: در نظام سلامت ایران، استفاده از سیستمهای آیندهنگر تعریفشده نظیر سیستم گروههای تشخیصی مرتبط و طبقهبندی پرداخت سرپایی بومی که بتواند هزینههای تعلقگرفته در بخش بستری و سرپایی بیمارستانها را پوشش دهد، برای برقراری اصلاحات در پرداختها ضروری میباشد.
مریم غمخوار، مهدی رضایی، محمد عفتپناه، علیرضا نمازی شبستری، لیلا غمخوار،
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
این مقاله فاقد چکیده می باشد.
لیلا غمخوار، محمد عفتپناه، مهدی رضایی، سپیده میرصالحی، کیوان تاجبخش، فاطمه حاجی علیعسگری،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: یکی از اصلیترین هزینههای نظام سلامت در حوزه دارو است. بر این اساس کشورهای مختلف سیاستهای متفاوتی را برای کنترل هزینه دارو اتخاذ کرده اند. طرح دارویار با هدف تنظیم دسترسی عادلانه و پایدار مردم به داروها و افزایش پوشش بیمهای اجرا شد. این مطالعه به بررسی اجرای طرح دارویار بر تعداد نسخ و هزینه سازمان بیمه سلامت در سال ۱۴۰۱ پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه، مقطعی گذشتهنگر است. جامعه پژوهش نسخ سرپایی الکترونیک دارو بیمهشدگان بیمه سلامت ایران در کلیه صندوقها بیمه ای در ۶ ماهه دوم سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ است. تعداد نسخ پیچیده شده، هزینه پرداختی سازمان بیمه و تعداد داروخانههای ارائهدهنده خدمت، از داشبوردهای نسخ دارویی سامانه الکترونیک سازمان بیمه سلامت استخراج شده اند. با استفاده از آمار توصیفی، شاخصهای تمایل مرکزی (میانگین) و فراوانی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: تعداد نسخ ۷۱درصد و هزینهها ۲۵۱درصد در سال ۱۴۰۱ افزایش یافت. میانگین هزینه ۱۰۵درصد افزایش داشت اما میانگین نسخ بدون احتساب ارز ترجیحی ۱۲درصد کاهش پیداکرد. سهم ارزترجیحی از کل هزینه پرداختی سازمان بابت نسخ الکترونیک دارو ۵۷درصد بود. بیشترین هزینه پرداختی سازمان به استان تهران (۱۳درصد) بوده است. مبلغ ارز ترجیحی از مهرماه تا اسفندماه روند صعودی داشته است.
نتیجهگیری: با توجه به مطالعه انجام شده درباره طرح دارویار، میتوان نتیجه گرفت که پس از اجرای این طرح تغییراتی نظیر افزایش تعداد نسخههای دارویی، هزینهها و میانگین هزینه نسخهها، تعداد داروخانههای الکترونیکی و پوشش بیمهای برای دسترسی به داروها دیده شده است. در این مطالعه، تأثیر مستقیم طرح دارویار بر هزینه پرداختی سازمان بیمه مورد بررسی قرار نگرفته است.
عفت محمدی، احد بختیاری، محمدمهدی ناصحی، محمد عفتپناه، مهدی رضایی، زهرا شاهعلی، امیرحسین تکیان، علیرضا اولیاییمنش،
دوره ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: بررسی عملکرد سازمان بیمه سلامت ایران با توجه به اهدافی که برای این سازمان در اسناد و قوانین بالادستی در نظر گرفته شده است، موضوع مهمی است که کمتر به آن پرداخته شده است. مطالعه حاضر به شناسایی شاخصهای عملکردی سازمان بیمه سلامت ایران براساس تحلیل اسناد و قوانین مرتبط در راستای رصد برنامهها و سیاستهای کلان این سازمان پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه به صورت کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوای اسناد، برنامه ها و فعالیت های اجرایی سیاست های مرتبط با نظارت بر عملکرد سازمان بیمه سلامت ایران، از سال تصویب قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور (۱۳۷۳) تا سال ۱۴۰۲، در سال ۱۴۰۲ انجام شد. از روش اسکات برای بررسی اعتبار اسناد و از تحلیل محتوای کیفی و رویکرد جزء به کل برای تحلیل دادهها بهره گرفته شد.
یافتهها: شاخص های شناسایی شده برگرفته از نه سیاست در ۱۱ موضوع و ۱۸۸ شاخص دسته بندی شدند: شاخص جمعیتی (۴.۶۵ درصد)، حسابهای ملی سلامت (۷.۵۵ درصد)، جمعیت تحت پوشش (۱۴.۵۳ درصد)، خدمات سلامت تحت پوشش (۹.۸۸ درصد)، هزینههای تحت پوشش/ وضعیت مشارکت مالی (۶.۳۹ درصد)، منابع مالی سازمان (۱۱.۶۲ درصد)، مراکز طرف قرارداد (۵.۸۱ درصد)، روند هزینهها. بار هزینه. بار مراجعه (۱۳.۳۷ درصد)، شاخصهای نظارتی (۶.۳۹ درصد)، کارایی عملیاتی سازمان (۱۳.۳۷ درصد)، دسترسی به خدمات و پیامد سلامت (۶.۳۹ درصد).
نتیجهگیری: برای ارزیابی صحیح و جامع عملکرد سازمان بیمه سلامت ایران به گونهای که افزایش شفافیت و اعتماد عمومی را برای این سازمان به همراه داشته باشد در نظر گرفتن شاخصهای متعدد از جمله شاخصهای جمعیتی و حسابهای ملی سلامت، به گونهای که کلیه ابعاد اجرایی و عملکردی یک سازمان بیه سلامت را پوشش دهد مورد نیاز می باشد.
شهرام توفیقی، جهانآرا ممیخانی، صدیقه خادم، محمد عفتپناه، محمدجواد کبیر، مهدی رضایی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: بار اختلالات روانشناختی و بار مالی آن در دنیا و ایران افزایش یافته است. معمولاً این بیماران برای بهبود وضعیت سلامت روان خود نیازمند حمایت مالی هستند. گاهی سازمانهای بیمهگر پایه در قراردادن خدمات مشاوره روانشناسی در بسته خدمات بیمه تردید دارند. مساعدتهای سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت کافی نیست.
روش بررسی: مطالعه توصیفی با محاسبات مالی است. با استفاده از دادههای مرکز آمار ایران، اطلاعات جمعیتی تا ،۱۴۱۰ و با استفاده از دادههای گزارشهای پیمایش سلامت روان وزارت بهداشت در ۱۳۹۰ و ۱۴۰۰، رشد سالانه برای دهه ۹۰ محاسبه شد. سپس با فرمول تنزیل، رشد شیوع اختلالات، شدتهای مختلف اختلالات، تعداد مراجعه به مراکز مختلف، تعداد مراجعهها تا ۱۴۱۰ برآورد شد. با فرض نرخ رشد تعرفه سالانه ۲۰ درصد؛ سهم بیمهگر ۳۰ درصد، ۵۰ درصد، و ۷۰ درصد؛ رشد سالانه ۵ درصد و ۱۰ درصد در تعداد مراجعهکنندگان بعد از ارائه پوشش بیمه، برآورد تکمیل شد.
یافتهها: بار مالی سازمانهای بیمه برای مشاوره روانشناختی سالانه از ۷۰۸.۲ میلیون تومان (سهم بیمه ۳۰ درصد در ۱۴۰۳، نرخ ثابت مراجعان) تا ۲۳,۵۳۴ میلیون تومان (سهم بیمه ۷۰ درصد، رشد سالانه ۱۰ درصد مراجعان در ۱۴۱۰) برآورد شده است.
نتیجهگیری: پوشش بیمه برای مشاوره روانشناسی هم ضروری و هم هزینه-اثربخش است. با تدوین بسته خدماتی مناسب میتوان مشاوره روانشناسی را با توجه به شدت اختلال، محل ارائه خدمات، سهمهای مختلف سازمانهای بیمهگر پوشش داد. منطقی بهنظر میرسد برخی از اختلالات، که مهم تلقی میشوند، تحت پوشش سازمانهای بیمهگر پایه قرار گیرند و برای سایر موارد بیمه تکمیلی در کنار سایر خدمات حمایتی و رفاهی، مانند یارانه، ارائه شود.
محمدرضا رضایی، کیوان بابادی، حسن سعیدی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: برنامه پزشکی خانواده روستاییان و عشایر در استان خوزستان باهدف ارائه خدمات بهداشتی و درمانی اولیه به جمعیت روستایی و عشایری اجرا شده و تلاش دارد تا با تمرکز بر پیشگیری و مدیریت بیماریها، به بهبود کیفیت زندگی مردم کمک کند. این مطالعه باهدف بررسی چالشهای اجرای این برنامه در استان خوزستان از منظر اعضای تیم سلامت و پایشگران آن صورت پذیرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی و مقطعی است. در این مطالعه جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامههای استفاده گردید که بهمنظور تعیین چالشهای اجرای طرح پزشک خانواده از دیدگاه پایشگران طرح و پزشکان شاغل در آن و با تمرکز بر ۹ حوزه تنظیم شده است. پرسشنامه ها برای تمامی ۲۳۵ عضو تیم سلامت و پایشگران در استان خوزستان ارسال شد که ۱۷۷ پاسخ از آنان دریافت شد. یافتههای این مطالعه کمی با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای کای دوو من-ویتنی درسطح معنی داری ۰.۰۵ تحلیل شد.
یافتهها: یافتههای این پژوهش پایینبودن جذابیت شغلی برای ماندگاری پزشکان با میانگین ۷.۴۳ را به عنوان مهمترین چالش نشان داد. همچنین، عدم تناسب بین دستمزد پزشکان با نرخ تورم که میانگین ۷.۳ را به خود اختصاص داده، نقش کلیدی در کاهش انگیزه کادر پزشکی دارد. تأخیر در پرداخت حقوق و کارانه تیم سلامت با میانگین ۷.۱۴ و حق سرانه پایین به ازای جمعیت تحت پوشش با میانگین ۷.۱۳ و امنیت شغلی پایین با میانگین ۷.۰۹ از چالشهای دیگر طرح است که اجرای بهینه این برنامه را نزد تیم سلامت با مشکل مواجه کرده است.
نتیجهگیری: با بهرهگیری از نتایج این مطالعه میبایست در تنظیم تفاهمنامه و دستورالعملهایی اجرائی آن به نیازهای انگیزشی و مالی اعضای تیم سلامت باتوجهبه سختی کار، مکفی بودن امکانات و تسهیلات در روستاها در کنار توجه به ارزیابی عملکرد منصفانه همراه بافرهنگ سازی نزد مردم و سطوح دیگر نظام ارجاع اقدام نمود.
علی طاوسیان، ثنا احمدی، مهدی رضایی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: خارج نشدن استنت دبل جی در موعد مقرر و باقی ماندن آن، عوارض زیادی برای بیمار به دنبال خواهد داشت. در این مطالعه قصد داریم با توجه به اهمیت پیگیری و خارج سازی به موقع استنتهای دبل جی و اهمیت پیگیری بیماران، به بررسی دو رویکرد پیگیری و فالوآپ بیماران پس از اعمال جراحی اورولوژیک بپردازیم.
روش بررسی: این مطالعه از نوع گذشته نگر و در مرکز درمانی ضیائیان انجام شده است. تعداد ۵۷۳ بیمار طی مدت ۱۰ سال و در دوبازه زمانی ۵ ساله تحت تعبیه استنت دبل جی قرار گرفتند که از این میان تعداد ۸ بیمار واجد شرایط عنوان استنت دبل جی فراموش شده بوده اند.
یافتهها: در بازه زمانی ۵ ساله تعداد موارد تعبیه استنت دبل جی در مرکز درمانی ضیاییان ۲۲۴ مورد بوده است که تعداد ۷ مورد به علت عدم ادامه درمان پیگیری و در نتیجه عدم خروج استنت بستری شدند. در فاصله سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ تعداد موارد تعبیه دبل جی، ۳۴۹ مورد بوده است که تعداد ۳ بیمار جهت پیگیری درمانی و خارجسازی استنت دبل جی با سیستم پیگیری تلفنی فراخوانی شدند.
نتیجهگیری: در این مطالعه تلاش شده است که نقش طراحی سیستمهای کم هزینه پیگیری جهت ادامه درمان بررسیهای پساجراحی، بهصورت شفاف ارائه شود تا پزشکان و سایر کادر درمان به اهمیت ارائه و طراحی یک نظام هماهنگ، سادهسازی شده، عملیاتی و ارزان قیمت در پیگیری منسجم بیماران پی ببرند.