مقدمه: طراحی بسته مزایا ابزار کلیدی برای هدایت سیستمهای سلامت به سمت پوشش همگانی خدمات سلامت است. تصمیمگیری در مورد اولویتبندی خدمات، اطلاعات مربوط به هزینه-اثربخشی، تأثیر حفاظت مالی و عدالت در دسترسی به خدمات را در بر میگیرد. بدین منظور میتوان از ارزیابی های فناوری سلامت (HTA) که دارای پشتوانه قانونی و پروتکلهای استفاده از شواهد است، استفاده نمود. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین نقش ارزیابی فناوری سلامت در طراحی بسته مزایا انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه مروری به جمعآوری و تحلیل محتوا شواهد موجود پرداخته است. جستجو برای شناسایی مطالعات مرتبط در پایگاه دادههای الکترونیک (Cochrane Library, Scopus, PubMed, Trip, Google Scholar) بدون محدودیت زمانی و تا آگوست سال ۲۰۱۸ با کلید واژههای مناسب و استراتژی مخصوص هر یک از پایگاههای دادهای انجام گرفت.
یافتهها: به طور کلی از میان ۱۳۲ مقاله جستجو شده با توجه به معیارهای ورود و خروج تنها ۲ مطالعه انتخاب شد. این دو مطالعه تجربه کشورهای تایلند و هلند در زمینه نقش و کاربرد ارزیابی فناوری سلامت در تعیین بسته مزایا را بیان میکنند. مطالعه تایلند سلسله مراتب و توالی چگونگی تعیین تا انتخاب خدمات جهت قرارگیری در بسته مزایا را شرح میدهد و در مطالعه هلند بیشتر به سطوح سیاستی و اجرایی و نیز زیرساختهای لازم در استقرار نظام ارزیابی فناوری سلامت جهت تعیین بسته مزایا اشاره دارد.
نتیجهگیری: با توجه به پیشرفت فناوریها (دارو، تجهیزات، آزمایشهای تشخیص)، رشد هزینهها و کمبود منابع نظام سلامت، پیشنهاد میشود انتخاب بسته مزایا با تمرکز بر مطالعات ارزیابی فناوری سلامت صورت گیرد. HTA برای آگاهیدادن به تصمیمگیرندگان نظام سلامت در خصوص پوشش بسته مزایا مفید است زیرا باعث افزایش شفافیت، مشارکت و پاسخگویی در روند میشود. بر همین اساس مدل ۵ مرحلهای برای تعیین بسته مزایا توصیه میگردد.