ژاله عبدی، ایرج حریرچی، مهشاد گوهریمهر، الهام احمدنژاد، رضوانه الوندی، الهام عبدالمالکی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین اقدامات برای رسیدن پوشش همگانی سلامت، افزایش درصد پوشش بیمه همگانی سلامت برای تمام جمعیت است. بر این اساس مقاله حاضر باهدف بررسی تأثیر بیمه بودن افراد بر بهرهمندی از خدمات سرپایی توسط پزشک براساس دادههای پیمایش بهرهمندی از خدمات سلامت انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر آنالیز ثانویه دادههای مطالعه بهرهمندی از خدمات سلامت سال ۱۳۹۴ است که در دو گروه بیمهشده و بیمه نشده با هدف بررسی تفاوت بهرهمندی از خدمات سرپایی انجام شد. متغیرهای مورد بررسی در این مطالعه وضعیت بیمه بهعنوان متغیر مستقل و بار مراجعه سرپایی بهعنوان متغیر وابسته است. این شاخصها به تفکیک محل سکونت و پنجک درآمدی آنالیز شد.
یافتهها: بار مراجعه برای دریافت خدمات سرپایی از پزشک، در تمام گروههای بیمهنشده کمتر است. بار مراجعه در افراد دارای بیمه، تقریباً دو برابر افراد بدون بیمه است که این رقم در افراد بیمهشده ۲۵/۴ و در افراد فاقد بیمه ۲/۶۱ است. لذا نداشتن بیمه پایه سلامت بار مراجعه سرپایی را تقریباً دو برابر کاهش داده است. افراد دارای بیمه که ساکن شهرها بودند ۲/۱۱ بار مراجعه سرپایی برای دریافت خدمت از پزشک عمومی داشتند و این رقم در گروه بدون بیمه ۰/۳۵ است.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه بار مراجعه ارتباط مستقیم با وضعیت بیمه پایه افراد دارد و ضرورت دارد اقداماتی برای بهرهمندی عادلانه گروههای مختلف جامعه از خدمات سرپایی ارائهشده توسط پزشک انجام شود.
جواد سجادی خسرقی، محمود ثالثی، محمد مسگرپور امیری، محمد محمدیان، جواد خوشمنظر، مناف عبدی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: بحران کووید-۱۹ تغییرات بسیاری در عملکرد و بهرهوری مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت ایجاد کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات همهگیری کووید-۱۹ بر شاخصهای مالی و عملکردی یکی از بیمارستانهای شهر تهران بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کوهورت تاریخی بود که در ۶ ماه اول سال ۱۳۹۸ بعنوان دوره پیش از همهگیری و ۶ ماه اول سال ۱۳۹۹ بهعنوان دوره بعد از همهگیری انجام شد. ۱۳شاخص عملکردی بخشهای بستری؛ ۹ شاخص عملکردی کل بیمارستان و ۳ شاخص مالی وارد مطالعه شدند. دادهها در قالب فرم اکسل از واحد آمار و واحد بهبود کیفیت بیمارستان دریافت شده و پس از ورود به نرم افزار SPSS و بررسی نرمال بودن آنها، با آزمون ناپارمتریک ویلکاکسون آنالیز شدند.
یافتهها: میانگین شاخصهای گردش تخت (۰۲۸/۰=P)، بیماران ترخیص شده (۰۲۸/۰=P) و تعداد بستریشدگان (۰۴۶/۰=P) در دوره همهگیری کاهش یافته بود که معنادار یافت شد. میانگین شاخص فوت قبل از ۲۴ ساعت (۰۲۷/۰=P) و بعد از ۲۴ ساعت (۰۲۸/۰=P) و ترخیص اورژانس (۰۲۸/۰=P) نیز بطور معناداری افزایش یافته بود. میانگین سود بیمارستان به قیمت جاری و قیمت واقعی بطور معنادار افزایش یافته بود (۰۲۸/۰=P).کل درآمد جاری افزایش ولی درآمد واقعی کاهش یافته بود که معنادار نبودند. کل هزینه جاری و واقعی نیز کاهش یافته بود که فقط کاهش هزینه واقعی معنادار بود (۰۲۸/۰=P).
نتیجهگیری: همهگیری کووید-۱۹ تأثیر معناداری بر شاخصهای مالی و عملکردی بیمارستان داشت. لازم است مدیران بیمارستانها پس از تحلیل وضعیت بیمارستان، ضمن تدوین و طراحی برنامهی مقابلـه بـا بحرانهای مشابه، الگـوی مناسـبی بـرای توسعه خدمات و پایداری منابع در حین بحران داشته باشند.