سمیرا متقی، مینو امینی، مهدی کشاورز، معین ضابطی، علیرضا فتحیزاده،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: امروزه تأمین هزینههای سلامت خانوار، یک چالش مهم در نظام سلامت شناخته شده و افزایش هزینههای خدمات سلامت، مشکلاتی در زمینه تأمین مالی هزینههای سلامت بر خانوارهای مواجه با بیماری به وجود آورده است. در این راستا به نظر میرسد بیمه نقشی کلیدی در این گونه هزینهها برای خانوار ایفا کند. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل مؤثر بر هزینههای کمرشکن سلامت با تأکید بر نقش بیمه است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی است که در بیمارستانهای علوم پزشکی شهر تهران صورت پذیرفت. تعداد ۱۷۰ بیمار (خانوار) به عنوان نمونههای پژوهش انتخاب شدند که در نهایت ۱۶۵ بیمار (خانوار) وارد مطالعه شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی جمعآوری شد و در نهایت با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در سال ۱۳۹۸ حدود ۳۱ درصد جامعه آماری ما در معرض هزینههای کمرشکن سلامت قرار داشـتهاند. نتـایج مـدل اقتصادسـنجی لاجیت نشـان میدهد خانوارهایی که تعداد اعضای زیر ۱۱ سال و بالای ۶۵ سال آنان بیشتر است، سرپرست آنها بیکار و یـا دارای سـطح تحصـیلات پـایینی هستند یـا دارای بیمار مزمن هستند، احتمال مواجهه بیشتری با هزینههای کمرشکن سلامت دارند. دراین میان درصد ابتلا به هزینههای فاجعهبار سلامت در خانوارهای بدون چتر حمایتی بیمه، بسیار بالاست.
نتیجهگیری: چتر حمایتی بیمه در کنار شاخصهای اقتصادی از عوامل مؤثر بر هزینههای کمرشکن سلامت خانوارهای شهر تهران است