ژاله عبدی، ایرج حریرچی، مهشاد گوهریمهر، الهام احمدنژاد، رضوانه الوندی، الهام عبدالمالکی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین اقدامات برای رسیدن پوشش همگانی سلامت، افزایش درصد پوشش بیمه همگانی سلامت برای تمام جمعیت است. بر این اساس مقاله حاضر باهدف بررسی تأثیر بیمه بودن افراد بر بهرهمندی از خدمات سرپایی توسط پزشک براساس دادههای پیمایش بهرهمندی از خدمات سلامت انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر آنالیز ثانویه دادههای مطالعه بهرهمندی از خدمات سلامت سال ۱۳۹۴ است که در دو گروه بیمهشده و بیمه نشده با هدف بررسی تفاوت بهرهمندی از خدمات سرپایی انجام شد. متغیرهای مورد بررسی در این مطالعه وضعیت بیمه بهعنوان متغیر مستقل و بار مراجعه سرپایی بهعنوان متغیر وابسته است. این شاخصها به تفکیک محل سکونت و پنجک درآمدی آنالیز شد.
یافتهها: بار مراجعه برای دریافت خدمات سرپایی از پزشک، در تمام گروههای بیمهنشده کمتر است. بار مراجعه در افراد دارای بیمه، تقریباً دو برابر افراد بدون بیمه است که این رقم در افراد بیمهشده ۲۵/۴ و در افراد فاقد بیمه ۲/۶۱ است. لذا نداشتن بیمه پایه سلامت بار مراجعه سرپایی را تقریباً دو برابر کاهش داده است. افراد دارای بیمه که ساکن شهرها بودند ۲/۱۱ بار مراجعه سرپایی برای دریافت خدمت از پزشک عمومی داشتند و این رقم در گروه بدون بیمه ۰/۳۵ است.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه بار مراجعه ارتباط مستقیم با وضعیت بیمه پایه افراد دارد و ضرورت دارد اقداماتی برای بهرهمندی عادلانه گروههای مختلف جامعه از خدمات سرپایی ارائهشده توسط پزشک انجام شود.