جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای موحد

حسین رحیمی کلور، سید محمد رضا موحد،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: سلامت افراد همواره جزو یکی از فاکتورهای بسیار مهم در هر جامعهای محسوب میشود. واضح است که در موقع بیماری، یکی از مواردی که میتواند وضعیت را حادتر کند، بحث هزینههای درمان است. بنابراین یک راهکار اساسی برای افزایش سرانه سلامتی، کاهش استرس و نگرانی و همچنین کاهش هزینهها، استفاده از بیمههای تکمیلی درمان است که حاشیه امنی را برای اشخاص بهمنظور تسریع در بهبودی آنها حاصل میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر قصد خرید بیمههای تکمیلی درمان انجام شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی-همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری است و از روش حداقل مربعات جزئی، برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، مشتریان بیمههای تکمیلی درمان انفرادی شرکت بیمه سامان بودند که برای گردآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاکی از آن است که تمامی متغیرهای مستقل پژوهش اعم از رفتار اخلاقی کارکنان، درگیری ذهنی مشتری و ارزش ادراک شده به ترتیب با ضریبهای ۳۹۸/۰، ۶۸۵/۰ و ۳۴۳/۰ بر قصد خرید بیمههای تکمیلی درمان تاثیر معنادار دارند. بر این اساس از بین متغیرهای پژوهش، متغیر درگیری ذهنی مشتری بیشترین تاثیر را بر قصد خرید بیمه تکمیلی درمان دارد و تاثیر متغیر ارزش ادراک شده کمتر از دو متغیر دیگر است.
نتیجهگیری:  بسته بیمه پایه پوشش بالایی دارد و ارزش ادراک شده بیمه پایه را برای مردم کاهش میدهد. بیمه تکمیلی درمان لازم است به سمت پوشش مازاد خدمات برود تا ارزش ادراک شده برای مشتریان افزایش یابد. باتوجه به درگیری ذهنی بالای مشتریان، احتمالا موجب افزایش قصد خرید بیمه تکمیلی درمان میشود. براساس یافتههای این پژوهش به شرکتهای بیمه‌‌گر پیشنهاد میشود که بر روی رفتار اخلاقی کارکنان، درگیری ذهنی مشتری و ارزش ادراک شده برای افزایش قصد خرید بیمه تکمیلی درمان، برنامهریزی مشخصی داشته باشند.

نسیم نبی‌پور جعفرآباد، علی ماهر، امین قاسم بگلو، علی فخر موحدی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: رشد سریع تکنولوژی، تغییرات جمعیتی، تقاضای فزاینده بیماران، تغییر سیمای بیماری‌ها، افزایش رقابت بین بیمارستان‌‏ها ‏و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی درمانی و محدودیت در تخصیص بودجه، ضرورت اتخاذ رویکردی نوین برای مدیریت مراکز درمانی بر اساس استانداردهای بین‌المللی را می‌طلبد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مطالعات کیفی است که در دو مرحله و با رویکرد تحلیل محتوا در سال ۱۴۰۱ در بیمارستان‌های آموزشی درمانی تابعه دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور انجام شد. جامعه آماری در مرحله اول کلیه مطالعاتی که از جوانب مختلف به موضوع عوامل موثر بر اداره بهینه بیمارستان‌ها پرداخته اند و در مرحله دوم شامل ۱۰ نفر از مدیران اجرایی بیمارستان‌ها به‌عنوان خبرگان بودند که به‌صورت هدفمند انتخاب و نمونه‌گیری تا زمان اشباع داده‌ها ادامه داشت. روایی و پایایی مصاحبه با استفاده از روش لینکن و گوبا انجام شد. روش تحلیل داده‌ها شامل مرور جامع مطالعات به‌منظور شناسایی عوامل موثر بر اداره بهینه بیمارستان‌ها و تحلیل محتوای قراردادی به منظور شناسایی، تحلیل و گزارش الگوهای (تم‌­ها)، می‌باشد.
یافته‌ها: در مرحله اول با مرور مطالعات به صورت جامع در کل ۹۶ پژوهش شامل ۳۶ پژوهش فارسی و ۶۰ پژوهش انگلیسی بازیابی شد که بعد از بررسی عنوان و چکیده پژوهش‌ها و تطبیق آنها با معیارهای ورود و خروج تعیین شده، در کل ۱۸ پژوهش شامل ۱۱ پژوهش فارسی و ۷ پژوهش انگلیسی برای تحلیل نهایی انتخاب گردید. پس ازشناسایی عوامل موثر بر اداره بهینه بیمارستان‌ها، ۳ بعد اصلی شامل برنامه‌ریزی استراتژیک (۱۲ مولفه)، فرآیند مهندسی مجدد (۸ مولفه) و مهندسی زنجیره تأمین (۱۴ مولفه) جهت مدیریت بهینه بیمارستان‏‌های دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از روش تحلیل محتوا استخراج شدند.
نتیجه‌گیری: مدیران باید متناسب با ساختار بیمارستان‌ها ‏برای پیاده‌سازی هر یک از مولفه‌‏های شناسایی شده برنامه‌ریزی استراتژیک، فرآیند مهندسی مجدد و مهندسی زنجیره تأمین جهت مدیریت بهینه بیمارستان‏‌ها ‏استفاده کنند و با بررسی تعالی و بهینگی بیمارستان‌ها طی دوره‌های زمانی و بررسی روند هر کدام، نسبت به اتخاذ سیاست‌های اصلاحی اقدام و از تجربیات آنها در سایر بیمارستان‏‌ها ‏استفاده گردد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb