جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای تأمین مالی سلامت

جعفر یحیوی دیزج، جلال سعیدپور، فاروق نعمانی، کامران ایراندوست،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: نابرابری­‌ها در نظام سلامت، که به‌عنوان تفاوت­‌های افراد در بهره‌­مندی از سلامت و تسهیلات آن تعریف می‌­شود؛ از جمله عوامل تعیین‌کننده سلامت، در بین افراد و گروه‌ها به شمار می­‌روند. مطالعه حاضر به‌منظور ارزیابی وضعیت نابرابری در پرداختی بیمه­‌های درمان در ایران طی سال­‌های اخیر (دوره مطالعاتی ۱۳۹۰- ۱۳۹۶)، طراحی و انجام گردید.
روش بررسی: مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۷ و با استفاده از داده‌­های پیمایش ملی هزینه-درآمد خانوار که به صورت سالیانه توسط مرکز آمار ایران انجام می­‌شود، طراحی و اجرا شد. در مطالعه حاضر، نابرابری در پرداختی بیمه‌­های درمانی ایران طی سال­‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۶ سنجیده شد. بدین منظور، متوسط هزینه­‌های پرداخته شده خانوارها برای بیمه­‌های درمانی و متوسط هزینه­‌های خانوار به تفکیک دهک درآمدی محاسبه و به کمک منحنی­‌های لورنز، ضریب جینی این هزینه‌­ها استخراج گردید. در ادامه به‌منظور ارزیابی عدالت در پرداخت­‌های بیمه­ای، شاخص کاکوانی نیز محاسبه گردید.
یافته‌ها: متوسط شاخص جینی برای پرداختی بیمه­‌های درمانی در بین خانوار شهری و روستایی در کل دوره مطالعه به ترتیب ۰/۳۴
 و ۰/۴۷ بود. میزان شاخص کاکوانی در تمام دوره مطالعه برای مناطق روستایی، همواره مثبت (عادلانه) بوده، در حالی که مناطق شهری در سال‌های ۱۳۹۱-۱۳۹۳ منفی (ناعادلانه) بود. علاوه براین روند تغییرات متوسط شاخص کاکوانی در کل کشور از سال­‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ کاهشی بوده که نشان‌دهنده روند ناعادلانه پرداخت‌­های بیمه‌­ای در سال‌های مذکور می‌باشد. اما در سال‌های ۱۳۹۳-۱۳۹۵ روند این تغییرات افزایشی بود.
نتیجه‌گیری: یافته‌­های مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت عدالت در میزان پرداختی­‌های بیمه­ درمانی خانوارهای ایران به‌خصوص در مناطق شهری مطلوب نبوده؛ و لازم است جهت دستیابی به عدالت در پرداخت­‌های بیمه­ درمانی خانوار، برنامه‌­ریزان و سیاستگذاران، ضمن بازنگری در توزیع منابع در بخش بیمه‌­ای کشور، از طریق باز توزیع منابع در مناطق شهری، در کنار ارتقای کیفی خدمات درمانی با پوشش بیمه­‌ای مناسب، حفاظت مالی بیشتری را از خانوارهای ایرانی داشته باشند.

ایروان مسعودی‌اصل، محمد مرادی‌جو، طیبه مرادی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: ارزیابی وضعیت تأمین مالی سلامت کشورها، به بررسی کارایی نظام سلامت و استفاده مطلوب از منابع محدود نظام سلامت آنها کمک می‌کند. این مطالعه با هدف مروری بر ابزارهای ارزیابی تأمین مالی سلامت و حوزه عملکردی هریک از آنها انجام گرفت تا بتوان اصلاحات مؤثرتر و کاراتری را در مسیر دستیابی به پوشش همگانی سلامت اعمال نمود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مرور نظام­مند بود که از پایگاه­های اطلاعاتیScopus  وPubMed  و پایگاه­های سازمانی World Health Organization و World Bank جهت یافتن ابزارها و مقالات مرتبط با ارزیابی تأمین مالی سلامت استفاده شد. مقالات و ابزارها منتشر شده به زبان انگلیسی بدون محدودیت زمانی مورد بررسی قرار گرفته­اند. تجزیه‌وتحلیل داده­ها با روش تحلیل محتوا انجام گرفت.
یافته ها: در مجموع ۳۵ مقاله و ۹ ابزار وارد مطالعه شد. پس از بررسی کامل در نهایت، ۶ ابزار (حساب­های ملی سلامت، رویکرد ارزیابی سیستم سلامت، تحلیل وضعیت بخش سلامت، ارزیابی سازمانی برای بهبود و تقویت تأمین مالی سلامت، بررسی سیستم سلامت، ماتریس پیشرفت تأمین مالی سلامت) مورد تحلیل قرار گرفت و همه آنها از ۹ بعد ارزیابی تأمین مالی سلامت مورد بررسی قرار گرفتند.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه ابزارهای ارزیابی تأمین مالی نظام سلامت شناسایی و ویژگی آنها بیان گردید. در میان ابزارهای ارزیابی تأمین مالی سلامت در طول چند دهه اخیر، ماتریس پیشرفت تأمین مالی سلامت می‌تواند نقشه راهی کامل‌تر و جامع‌تری را برای شناسایی ابعاد و عملکرد حوزه تأمین مالی نظام سلامت در مسیر دستیابی به پوشش همگانی سلامت ارائه دهد.
 

داود دانش‌جعفری، سمیرا قنبری، حمید آماده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: تأمین مالی اصلیترین کارکرد هر نظام سلامت است و در این بین، سازمانهای بیمهگر بخش مهمی از نظام تأمین مالی سلامت هر کشور به شمار میروند. بر این اساس و در راستای اینکه بیمهها بتوانند در مسیر تأمین و تحقق اهداف محوله گام بردارند، نیازمند ایجاد توازن در بودجه و مدیریت مالی منابع و مصارف خود هستند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل علل و عوامل مؤثر بر توازن بودجه سازمانهای بیمه سلامت انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی است. در این پژوهش از دادههای ماهانه متغیرهای حق بیمه، فرانشیز، هزینههای درمان و بالاسری و تعداد خدمات خریداری شده توسط سازمان بیمه سلامت ایران طی سالهای ۱۳۹۸-۱۳۸۷ و الگوی تصحیح خطای برداری برای تحلیل روابط کوتاهمدت و بلندمدت، برآورد پارامترها و پیشبینی رابطهها بهره برده شد. علاوه بر این، رویکرد پژوهش حاضر در انتخاب متغیرها، براساس نقش واسطهای این سازمان در بازپرداخت هزینهها، مدیریت رفتار بیمهشدگان و ارائهدهندگان مراقبتهای سلامت و خرید خدمات بهداشتی و درمانی است.
یافتهها: نتایج نشان داد که در بلندمدت، فرانشیز پرداختی بیمهشدگان و حق بیمه پرداخت شده به سازمان بیمه سلامت ایران بر کسری بودجه با ضرایب ۰.۲۷- و ۰.۹- تأثیر منفی دارند. در مقابل هزینههای درمان با ضریب ۲.۴۱، هزینههای بالاسری با ضریب ۰.۶۷ و تعداد خدمات خریداری شده سازمان بیمه سلامت ایران با ضریب ۱۳۹۵۷۶، تأثیر مثبتی بر کسری بودجه نشان میدهند.
نتیجهگیری: باتوجه به یافتههای این پژوهش، سازمان بیمه سلامت میتواند در راستای کنترل و کاهش کسری بودجه خود، از ابزارهایی همچون افزایش حق بیمه و فرانشیز و نیز کاهش هزینههای درمان، بالاسری و تعداد خدمات خریداری‌شده بهره ببرد.

صبا کریمی، علی اکبری‌ساری، علی‌اکبر فضائلی، امیرعباس فضائلی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده

تأمین مالی عادلانه یک هدف مهم نظامهای سلامت و حفاظت از مخاطرات مالی مراقبتهای بهداشتی و درمانی است. همچنین تأمین مالی عادلانه سلامت هم برای بهبود وضعیت سیستمهای سلامت و هم برای رسیدن به پوشش همگانی سلامت (UHC) مهم است. در این مطالعه با مرور جامع به معرفی شاخصهای عدالت در سلامت پرداخته شده و نتایج شاخصهای این حوزه در کشور مورد بررسی قرار گرفته است. جستجوی مقالهها در مطالعه حاضر از نوع مروری است که از طریق جستجو در موتورهای جستجوگر و پایگاه اطلاعاتی در محدوده سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۲ صورت گرفته است. برای شناسایی مزایا و معایب شاخصهای نشاندهنده عدالت در تأمین مالی سلامت از جمله شاخصهای پرداخت از جیب، شاخص هزینههای کمرشکن، شاخص کاکوانی، شاخص تمرکز و شاخص مشارکت مالی منصفانه از مرور مطالعات استفاده شد و محدودیتها و مزایای هر یک از شاخصها استخراج شده و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد از نظر شاخص عدالت در سلامت، شاخص هزینههای کمرشکن سلامت بیشترین بسامد را در مطالعات انجام شده داشته است. هرکدام از شاخصها مزایا و مشکلاتی داشتند. همچنین باتوجه به مطالعات متعدد محاسبه شاخص عدالت در سلامت، وجود دیدهبان نظام سلامت برای رصد این شاخصها ضروری است.

ساعد صالحی، نوروز نوراله‌زاده، سیده محبوبه جعفری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: یکی از چالش‌های اساسی جوامع مختلف، دسترسی راحت و ارزان به خدمات بهداشت و درمان می‌باشد. در این راستا، طرحی تحت عنوان پوشش همگانی سلامت توسط سازمان بهداشت جهانی ارائه گردید و کشورهای مختلف در راستای پاسخ‌دهی به این طرح، اقدامات مختلفی را اجرا کرده‌اند. یکی از نیازهای اساسی اجرای طرح پوشش همگانی سلامت، وجود منابع مالی کافی است. لذا هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی سیاست‌های تأمین مالی جهت پوشش همگانی سلامت است.
روش بررسی: در این مطالعه، نخست مبانی نظری و ادبیات تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و با خبرگان پژوهش مصاحبه‌های مختلفی به صورت گروه‌ متمرکز انجام گرفت و بعد از شناسایی نیازهای ذی‌نفعان و سیاست‌های مختلف، با رویکرد
QFD فازی، سیاست‌های مذکور وزن‌دهی و اولویت‌بندی شدند. جهت تکمیل داده‌های پرسشنامه رویکرد QFD فازی، از نظرات ۱۸ نفر استفاده شده که حداقل ۵ سال سابقه در حوزه بیمه و سیاست‌های کلان اقتصادی دارند.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که تعداد بیمه‌شدگان و درصد خدمات تحت‌پوشش بیمه مهم‌ترین نیازهای ذی‌نفعان سیستم می‌باشد که متناسب با نیازها، کاهش درصد فرانشیز خدمات بیمه‌ای، دهک‌بندی تعداد بیمه‌شدگان و تخصیص بخشی از سهم بیمه‌های پایه به شرکت‌های خصوصی بیمه، بالاترین اولویت را در سیاست‌های شناسایی شده دارند.
نتیجه‌گیری: طبق یافته‌های مطالعه، اینگونه نتیجه شده است که جهت ارائه خدمات پایدار در حوزه سلامت از طرف دولت به عموم مردم، بهتر است که بخش خصوصی نیز دخیل شده که بتواند هزینه‌های ارائه خدمات را در ازای دریافت درآمد مناسب متحمل شوند و هم‌چنین ارائه خدمات سلامت به صورت دهک‌بندی شده ارائه گردد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb