جستجو در مقالات منتشر شده


۱۰ نتیجه برای سازمان بیمه سلامت

علی اخوان‌بهبهانی، سعیده علیدوست، ایروان مسعودی‌اصل، مریم رهبری‌بناب،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: سازمان‌های بیمه‌گر سلامت در ایران بخش مهمی از نظام سلامت این کشور به شمار می‌روند اما به بسیاری از هزینه‌های غیرضروری تحمیل شده توسط ارائه‌دهندگان و دریافت‌کنندگان خدمات حساس نیستند. از این رو نظام سلامت به دلیل ناکارآمدی نظام بیمه‌ای با چالش مواجه است. لذا ارزیابی عملکرد سازمان‌های بیمه‌گر و اجرای اقدامات مناسب امری ضروری به نظر می‌رسد. هدف این مطالعه بررسی عملکرد سازمان بیمه سلامت و ارائه راهکارهایی برای رفع چالش‌ها می‌باشد.
روش بررسی: این مطالعه با استفاده از رویکرد تلفیقی متوالی در سال ۱۳۹۶ انجام شده است. بخش کمی مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و بخش کیفی به روش تحلیل محتوایی کیفی انجام شده است. برای جمع‌آوری و تحلیل داده‌های کمی از ابزار محقق‌ساخته و آمار توصیفی استفاده شد. برای بخش کیفی نیز از روش بحث گروهی متمرکز برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شده است.
یافته‌ها: بررسی داده‌های کمی نشان‌دهنده افزایش جمعیت تحت پوشش به ویژه در صندوق خویش‌فرمایان و ایرانیان و افزایش تعداد ارائه‌دهندگان طرف قرارداد به جز پزشکان و دندانپزشکان می‌باشد. تحلیل شاخص‌های مربوط به بهره‌مندی خدمات سلامت نشان دهنده تفاوت توزیع مراکز در استان‌های مختلف کشور است که استان سیستان و بلوچستان در همه مراکز پایین‌ترین رتبه توزیع را به خود اختصاص داده است. تحلیل شاخص‌های مالی نیز نشان می‌دهد هزینه‌های درمانی و بالاسری سازمان به ویژه از سال ۱۳۹۳ به بعد رشد قابل توجهی داشته است. تحلیل داده‌های کیفی منجر به شناسایی سه طبقه اصلی شامل عوامل مؤثر بر کسری بودجه، راهکارهای پیشنهادی برای سازمان بیمه سلامت و راهکارهای پیشنهادی برای کل نظام سلامت می‌باشد. براساس این یافته‌ها افزایش تعرفه و افزایش پوشش بیمه‌ای و جمعیتی مهمترین عوامل مؤثر بر افزایش هزینه‌ها می‌باشند که خرید راهبردی خدمات سلامت و بازنگری بسته بیمه‌های پایه خدمات می‌تواند نقش به‌سزایی در رفع این چالش‌ها داشته باشد.
نتیجه‌گیری: در سال‌های اخیر، جمعیت تحت پوشش سازمان بیمه سلامت و تعداد ارائه‌دهندگان طرف قرارداد افزایش زیادی داشته است و بهره‌مندی از خدمات سلامت وضعیت روبه‌رشدی دارد. از طرف دیگر، هزینه‌های این سازمان به دلایل مختلف افزایش قابل توجهی را تجربه می‌کند. لذا طراحی و اجرای اقدامات مناسب برای کاهش هزینه‌های این سازمان امری ضروری می‌باشد.

مهدی نادری،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

به اذعان سیاستگذاران و کارشناسان نظام سلامت، اصلاح نظام پرداخت با هدف تضمین پایداری منابع و تداوم ارائه خدمات از اولویت‌های اصلی هرگونه تحول در نظام سلامت کشور می‌باشد. با توجه به چالش‌های جدی در خرید خدمات سلامت به روش پرداخت به ازای خدمت و لزوم تغییر در رویکرد خرید از ارائهکنندگان خدمات سلامت و بهرهگیری از روش‏های تجربه شده در کشورهای پیشرو، روش پرداخت مبتنی بر گروه‏های تشخیصی (DRG- Diagnosis Related Groups) به عنوان یکی از جایگزین‌های مطرح برای اصلاح نظام پرداخت در کشور مطرح می‏باشد.
روش پرداخت مبتنی بر گروه‏های تشخیصی (DRG) در دهه ۱۹۸۰ در کشور آمریکا با هدف اصلی کنترل و مدیریت مصرف و منابع (Utilization Management) در نظام ارائه خدمات بیمارستانی توسط HCFA به اجرا درآمد. با توجه به قابلیت‌های این سیستم، تأمین‌کنندگان منابع مالی بخش سلامت، تصمیم به استفاده از این روش به عنوان روش پرداخت گرفتند. از آن پس بسیاری از کشورهای جهان در راستای پرداخت بابت خدمات بیمارستانی و تخصیص بودجه از این روش پرداخت استفاده نمودند. تمامی کشورهای عضو OECD (آمریکا سال ۱۹۸۳، آلمان سال ۲۰۰۳، فرانسه سال ۱۹۹۱، اتریش سال ۱۹۹۷، استرالیا سال ۱۹۸۵، انگلیس سال ۱۹۹۲، فنلاند سال ۱۹۹۵، استونی سال ۲۰۰۳، لهستان سال ۲۰۰۸، هلند سال ۲۰۰۵، اسپانیا سال ۱۹۹۶، پرتغال سال ۱۹۸۴، ایرلند سال ۱۹۹۲، سوئد سال ۱۹۹۵، ژاپن سال ۱۹۹۸، نیوزیلند سال ۱۹۹۸)، بیشتر کشورهای آسیایی (از جمله تایلند سال ۱۹۹۳، چین سال ۲۰۰۰، سنگاپور سال ۱۹۹۸، کره جنوبی سال ۱۹۹۷ ، مالزی سال ۲۰۰۲) از روش DRG برای پرداخت بابت خدمات بیمارستانی استفاده می‌کنند. کشورهای تونس سال ۲۰۰۷، شیلی سال ۲۰۰۰، کلمبیا سال ۲۰۰۵، جمهوری مولداوی سال ۲۰۱۲، کاستاریکا سال ۱۹۹۸، ترکیه سال ۲۰۱۱، اروگوئه، آرژانتین، بلغارستان، فیلیپین، اندونزی، ویتنام، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی وآفریقای جنوبی اجرای آزمایشی سیستم مذکور را در سال‌های اخیر تجربه کرده‌اند.
احمدرضا ریاضیات، کیوان رحمانی، علیرضا فرشید، رضا رضایتمند،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: همزمان که دارو نقش تعیین‌کننده‌ای در تأمین سلامت جامعه دارد، میزان مصرف و هزینه آن بار زیادی بر دوش جامعه می‌گذارد. با توجه به نقش سازمان‌های بیمه‌گر در تأمین مالی نظام سلامت ایران و اینکه توصیفی از خدمات پرهزینه سازمان بیمه سلامت در سطح کشور وجود نداشت، مطالعه حاضر با دو هدف شناسایی پرهزینه‌ترین اقلام دارویی سازمان بیمه سلامت و ارایه راهکارهایی برای کاهش مصرف اقلام شناسایی شده انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال ۱۳۹۶ بر اساس اطلاعات سال ۱۳۹۴ انجام شد. اطلاعات از نرم‌افزار جامع اسناد پزشکی ادارات کل بیمه سلامت استان‌ها دریافت شد. جهت بالا بردن صحت و دقت در انتخاب پرهزینه‌ترین داروها، موارد مشابه تکراری و موارد جمع‌نشده شناسایی و اصلاح گردید. در این مرحله تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Excel ۲۰۱۳ انجام شد. برای دستیابی به هدف دوم در قالب یک مطالعه پیمایشی پرسشنامه‌ای با سوالات باز طراحی گردید که توسط روسای ادارت اسناد پزشکی استان‌ها و کارشناسان مسئول مربوطه تکمیل گردید. مداخلات پیشنهادی بررسی و پس از حذف موارد تکراری، به صورت مداخلات اختصاصی هر خدمت و مداخلات غیر اختصاصی دسته‌بندی گردیدند.
یافته‌ها: هزینه‌های ۲۰ قلم داروی پرهزینه شناسایی شده مجموعاٌ ۳۵ درصد کل هزینه‌های دارویی را در سال ۹۴ تشکیل داده‌اند. از جمله مهمترین مداخلات غیر اختصاصی شناسایی شده، پرونده‌ای شدن تجویز دارو (نظارت بیشتر بر مصرف داروها)، آموزش صحیح تجویز منطقی دارو، وجود پزشک معتمد جهت بررسی پرونده بیماران و تأیید دارو، فرانشیز پلکانی، بررسی هزینه اثربخشی داروها و فرهنگ‌سازی در تجویز و مصرف دارو (افزایش میزان اطلاعات عمومی بود.
نتیجه‌گیری: با علم به خدمات پرهزینه، به‌منظور تعادل در هزینه‌های سازمان بیمه سلامت لازم است سیاست‌های مختلفی توسط سازمان بیمه سلامت در راستای کنترل هزینه‌ها در دستور کار قرار گیرد.

مهدی نوروزیان، حسن رنگریز، علیرضا اسلامبولچی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: گزینش نیروی انسانی برای انجام مشاغل در سازمان ها یکی از حیاتی ترین و بنیادی ترین وظایف سازمان است که اثر مستقیم روی موفقیت یا شکست سازمان دارد. با توجه به چالش های جدیدی که در اجرای گزینش نیروی انسانی در سازمان های دولتی پیش آمده است، بازطراحی مدل گزینش مبتنی بر صلاحیت‌های عمومی  و تخصصی برای نظام اداری ایران گریز ناپذیر است.
روش بررسی: این پژوهش دارای رویکرد کیفی بوده و از روش نظریه داده بنیاد به عنوان روش تحقیق استفاده شده است، روش گردآوری داده‌ها، مطالعه اسناد بالا دستی و مصاحبه‌های باز با ۱۵ نفر از نخبگان آگاه به موضوع است. روایی این پژوهش توسط مصاحبه شوندگان و سپس اساتید متخصص مورد تایید قرار گرفت. پایایی نیز با استفاده از روش‌های باز آزمون پژوهش و باز آزمون روش انجام کار، محاسبه گردید که به ترتیب ۶۶ % و ۸۶ % حاصل گردید. برای تحلیل محتوا از روش مقایسه مداوم و کدگذاری سه مرحله‌ای (باز، محوری و انتخابی) استفاده شده است. از تحلیل عاملی تاییدی برای تایید مدل عمومی و از مدل بویاتزیس برای تعیین الزامات تخصصی بهره گرفته شد.
یافته ها: مدل گزینش مبتنی بر صلاحیت‌های عمومی شامل مولفه‌های استفاده از ابزار نوین و کارآمد در بررسی صلاحیت‌ها، تغییر قوانین، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مورد استفاده در گزینش، اصلاح ساختار گزینش و ادغام در منابع انسانی، بهره‌گیری از مولفه‌های فردی، اجتماعی و اداری در کنار ابعاد اعتقادی و اخلاقی و سیاسی در بررسی صلاحیت‌ها و انتخاب نیروی انسانی شایسته و متخصص با تطبیق شغل و شاغل باشد. در شناسایی صلاحیت های تخصصی نیاز به استفاده از مدل یا مدل های موثر و دقیق است.
نتیجه گیری: گزینش نیروی انسانی در دستگاه های اداری کشور، نیازمند بازتگری در دیدگاه ها و رویکردها و شیوه ها و ابزارهای تعیین صلاحیت عمومی و تخصصی است. استفاده از مدل صلاحیت تخصصی هم در گزینش بدو استخدام و هم در انتخاب ها و جابجایی های حین استخدام اکیدا توصیه می شود.


فاطمه کاویان تلوری، علیرضا حیدری، انیس عباسی، محمدجواد کبیر، عباس بدخشان، زهرا خطیرنامنی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: سنجش و پایش هزینه های سلامت، سیاستگذاران نظام سلامت را در انتخاب سیاست های مناسب برای حمایت از بیماران کمک خواهد کرد. هدف این مطالعه بررسی بار مراجعه و هزینه بیماران بستری تحت پوشش صندوق بیمه روستایی، قبل و بعد از اجرای برنامه نظام ارجاع در استان گلستان بود.
روش بررسی: این تحقیق، مطالعه ای توصیفی و مقطعی براساس اطلاعات ۶ماهه اول سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ از تمامی بیماران بستری بیمهشدگان بیمه سلامت در تمام بیمارستان  های استان گلستان بود که برای جمعآوری داده ها از سامانه  های اطلاعاتی و اسناد موجود اداره کل بیمه سلامت استفاده شد.
یافتهها: در مقایسه با سال ۱۳۹۶، بار مراجعات بستری بیمهشدگان بیمه سلامت در بخش دولتی در سال ۱۳۹۷ در کل صندوق ها و صندوق روستایی به ترتیب ۱۳درصد و ۱۰ درصد و در بخش خصوصی، در کل صندوق ها و صندوق روستایی بترتیب ۳۹درصد و ۹۸درصد کاهش یافت. هزینه بستری بیمهشدگان بیمه سلامت در بخش دولتی در کل صندوق ها و صندوق روستایی به ترتیب ۱۳درصد  و ۱۲درصد و در بخش خصوصی به ترتیب ۲۴درصد و ۹۹ درصد کاهش یافت. این کاهش بار مراجعات و هزینه بستری در بخش دولتی و خصوصی در صندوق های روستایی و همگانی و در کل صندوق ها معنادار بوده است (۰۵/۰ > P).
نتیجهگیری: طبق یافته ها، برای کاهش تقاضای بستری، پیشنهاد میشود دستورالعمل برنامه پزشک خانواده روستایی و نظام ارجاع در سطح ۱، به طور کامل اجرا شود. با افزایش امکانات و ظرفیت فیزیکی خدمات در سطح یک و ارائه خدماتی جامع و به موقع که در سطح۲ نیز تداوم داشته باشد، از تقاضای القایی ایجاد شده در بستری بیماران جلوگیری می شود.

پرویز رمضانی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

سازمان بهداشت جهانی در تاریخ سی ام دسامبر ۲۰۱۹ گزارش اپیدمی یک بیماری مشابه پنومونی را در ووهان چین دریافت نمود (۱) ، در ایران ، اولین موارد COVID-۱۹ در فوریه ۲۰۲۰ (آخر بهمن ۱۳۹۹) گزارش شد (۲) و سازمان بهداشت جهانی شیوع ویروس کرونا را در ۱۱ مارس ۲۰۲۰ پاندمی اعلام کرد (۳). شیوع ناگهانی و جهانی بیماری کووید ۱۹ بسیاری از مردم را نگران کرده و زندگی افراد آلوده ، خانواده ها ، دوستان و جامعه را به دلیل اثرات احتمالی آن تهدید کرده است (۴).  برای مدیریت موج همه گیری COVID-۱۹ ، سیستم بهداشتی باید ظرفیت مراقبت حاد را افزایش دهد (۵). بر اساس یک نظرسنجی WHO ، خدمات پیشگیری و درمان بیماری های غیرواگیر از زمان آغاز همه گیری کووید ۱۹ به شدت مختل شده است (۶) و پزشکان را مجبور به اولویت بندی فعالیت های بالینی خود کرده است (۵). بیماری همه گیر COVID-۱۹ منجر به اولویت بندی منابع سرویس بهداشت ملی (NHS) برای مقابله با موج افزایش بیماران آلوده شد (۷).
مهرانه شمشیربندی، سارا امامقلی پور سفیددشتی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: اجرای برنامه تحول سلامت با هدف گسترش افزایش کیفیت خدمات بستری و حفاظت مالی از بیماران بستری در راستای کاهش پرداخت از جیب و تامین خدمات مورد نیاز بیماران بستری توسط بیمارستان سبب افزایش هزینه‌های بستری در بیمارستان‌های مجری طرح بوده‌است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر اجرای این برنامه بر هزینه‌های خدمت بستری بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت در کشور بود.
روش‌ بررسی: این مطالعه، مطالعه مقطعی است که به منظور بررسی تعداد مراجعات و هزینه‌های خدمت بستری بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت با اجرای برنامه تحول سلامت در بازه زمانی فروردین ۱۳۹۱ الی اسفند ۱۳۹۵ انجام شده‌است. داده‌های مورد بررسی از کتب گزارش عملکرد سازمان‌بیمه سلامت در سال‌های مورد بررسی استخراج و جمع‌آوری شده‌است. دسته‌بندی داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Excel نسخه ۲۰۱۳ انجام شده‌است و تحلیل این داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۱ و E-Views نسخه ۸ صورت گرفته‌است و داده‌ها با مدل سری زمانی منقطع (ITS) آنالیز شده است.
یافته‌ها: نتایج تحلیل سری زمانی منقطع نشان می‌دهد که سرانه تعداد مراجعات خدمت بستری بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت در کشور متاثر از اجرای برنامه تحول سلامت، بعد از گذشت حدود ۴ ماه از آغاز برنامه به طور چشمگیری افزایش داشت. به نحوی که هر ماه به طور متوسط، به ازای هر یک میلیون نفر بیمه شده سازمان بیمه سلامت، ۱۵۶ بستری به تعداد مراجعات بستری بیمه‌شدگان این سازمان اضافه شد. همچنین اجرای برنامه تحول سلامت موجب افزایش سرانه هزینه ثابت خدمت بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت در کشور شده است. افزایش سرانه هزینه ثابت بستری بیمه شدگان بیمه سلامت پس از گذشت ۴ ماه از شروع برنامه تحول سلامت و همزمان با آغاز اجرای فاز سوم برنامه تحول سلامت، بازنگری کتاب ارزش‌های نسبی خدمات سلامت، بوده است. یافته ها نشان دادند که اجرای برنامه تحول سلامت، هر ماه به طور متوسط، به ازای هر بیمه شده سازمان بیمه سلامت، مبلغ ۸/۱,۵۴۴ ریال به هزینه هر خدمت بستری افزوده است.
 نتیجه‌گیری: اجرای برنامه تحول سلامت موجب افزایش سرانه‌مراجعه بستری بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت شده است. همچنین اجرای این برنامه سرانه هزینه ثابت بستری بیمه‌شدگان سازمان بیمه‌سلامت را افزایش داده است. با عنایت به محدودیت منابع مالی سازمان بیمه سلامت لازم است جهت کنترل و مدیریت منابع مالی، سیاست هایی از قبیل نظام ارجاع و ایجاد لیست انتظار دریافت خدمت بستری در درمان بیماری های غیراورژانسی به فوریت اتخاذ گردد.
مریم عرب، محمد فتحیان، حسین علی‌احمدی جشفقانی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: تأمین دقیق منابع مالی به‌منظور مدیریت بهتر هزینه‌ها یکی از دغدغه‌های اصلی مدیران سازمان‌ها است. سازمان بیمه سلامت ایران با عنوان یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های بیمه‌گر پایه از این امر مستثنا نبوده و قطعاً برای تأمین منابع مالی و اخذ بودجه‌های لازم در حوزه درمان خود، نیازمند شناسایی و پیش‌بینی دقیق هزینه‌های درمان است. استفاده از روش‌های مبتنی بر یادگیری ماشین به منظور ایجاد مدل پیش‌بینی هزینه‌های درمان میتواند کمک بزرگی به تأمین دقیق­تر منابع مالی نماید.
روش بررسی: این پژوهش با استفاده از داده‌های هزینه‌ای موجود در سامانه اسنادپزشکی استان­‌های سازمان طی سال‌­های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۸ و با استفاده از روش‌های SARIMAX و LSTM، مدل و روشی را برای پیش‌بینی هزینه‌های سازمان ارائه داده است. این روش می‌­تواند به پیش‌بینی دقیق‌­تر هزینه‌­های سازمان کمک نماید.
یافته‌ها: مشخص کردن روش با کارایی بهتر بر اساس شاخص MAPE به تنهایی جوابگوی ایجاد مدل مطلوب نبوده؛ لذا با ایجاد یک روش ترکیبی و استفاده از معیار درصد تحقق پیش بینی، مدل مطلوب برای پیش بینی هزینه ها ارائه شده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به ضرورت داشتن روش علمی به منظور پیش بینی دقیقتر هزینه‌های سازمان، روش و مدل پیشنهاد شده توانست با حداقل خطا نسبت به خطاهای پذیرفته شده در فرآیندهای دستی، هزینه‌های سازمان را پیش‌بینی نماید.

سوده باقری‌ریزی، محمد احمدی، مهتاب شهیازی، روح‌الله جوادی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: اجرای برنامه پزشک خانواده، در سازمان بیمه سلامت ایران موجب تغییر در سیستم پرداخت، کاهش پرداختها در سطح اول ارائه خدمات و ایجاد یک سیستم ارجاع خواهد شد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده بیمه سلامت، شامل پذیرش نظام ارجاع، ایجاد زیرساخت و اصلاحات، عوامل مدیریتی، منافع عمومی، سیاستگذاری مناسب نظام سلامت، ساختار مناسب بیمهای سلامت و رضایتمندی انجام گرفته است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری دادهها توصیفی و از نوع همبستگی است. ۱۸۴ نفر به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه، با سؤالات بسته است. پس از تأیید روایی صوری و روایی سازه و پایایی ابزار پژوهش (آلفای کرونباخ ۰.۸۴۸)، تحلیل دادهها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری (PLS-SEM) انجام شد.
یافتهها: یافتههای حاصل از این پژوهش نشان داد که ساختار بیمه در نظام سلامت تأثیرگذارترین عامل بر پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده بوده و ضریب مسیر اثر به میزان ۰.۲۳۱ برآورد شده است. علاوه بر این سیاستهای مندرج در دستورالعمل برنامه پزشک خانواده، زیرساخت و اصلاحات در جامعه، عوامل مدیریتی، منافع عمومی و رضایتمندی دیگر عواملی هستند که تأثیرگذاری آنها بر پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده تأیید شده است.
نتیجهگیری: باتوجه به یافتهها علاوه بر ساختار مناسب بیمهای سلامت، عوامل مدیریتی و رضایتمندی از اهمیت بیشتری در پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده برخوردار هستند. به نظر میرسد ساختار بیمهای میتواند تا حد زیادی احساس عدالت افراد نسبت به بیمهای سلامت ایجاد کند زیرا طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده بر اساس ضرورتهایی چون برقراری دسترسی مناسب آحاد کشور، برابری در بهرهمندی از خدمات بهداشتی و درمانی و همچنین هدفمندی ارائه خدمات و بهرهوری از امکانات نیروی انسانی موجود شکل گرفته است.

عفت محمدی، احد بختیاری، محمدمهدی ناصحی، محمد عفت‌پناه، مهدی رضایی، زهرا شاهعلی، امیرحسین تکیان، علیرضا اولیایی‌منش،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: بررسی عملکرد سازمان بیمه سلامت ایران با توجه به اهدافی که برای این سازمان در اسناد و قوانین بالادستی در نظر گرفته شده است، موضوع مهمی است که کمتر به آن پرداخته شده است. مطالعه حاضر به شناسایی شاخص‌های عملکردی سازمان بیمه سلامت ایران براساس تحلیل اسناد و قوانین مرتبط در راستای رصد برنامه­‌ها و سیاست­های کلان این سازمان پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه به صورت کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوای اسناد، برنامه ها و فعالیت های اجرایی سیاست های مرتبط با نظارت بر عملکرد سازمان بیمه سلامت ایران، از سال تصویب قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور (۱۳۷۳) تا سال ۱۴۰۲، در سال ۱۴۰۲ انجام شد. از روش اسکات برای بررسی اعتبار اسناد و از تحلیل محتوای کیفی و رویکرد جزء به کل برای تحلیل داده­‌ها بهره گرفته شد.
یافته‌ها: شاخص های شناسایی شده برگرفته از نه سیاست در ۱۱ موضوع و ۱۸۸ شاخص دسته بندی شدند: شاخص جمعیتی (۴.۶۵ درصد)، حساب‌های ملی سلامت (۷.۵۵ درصد)، جمعیت تحت پوشش (۱۴.۵۳ درصد)، خدمات سلامت تحت پوشش (۹.۸۸ درصد)، هزینه‌های تحت پوشش/ وضعیت مشارکت مالی (۶.۳۹ درصد)، منابع مالی سازمان (۱۱.۶۲ درصد)، مراکز طرف قرارداد (۵.۸۱ درصد)، روند هزینه‌ها. بار هزینه. بار مراجعه (۱۳.۳۷ درصد)، شاخص‌های نظارتی (۶.۳۹ درصد)، کارایی عملیاتی سازمان (۱۳.۳۷ درصد)، دسترسی به خدمات و پیامد سلامت (۶.۳۹ درصد).
نتیجه‌گیری: برای ارزیابی صحیح و جامع عملکرد سازمان بیمه سلامت ایران به گونه‌ای که افزایش شفافیت و اعتماد عمومی را برای این سازمان به همراه داشته باشد در نظر گرفتن شاخص‌های متعدد از جمله شاخص‌های جمعیتی و حساب‌های ملی سلامت، به گونه‌ای که کلیه ابعاد اجرایی و عملکردی یک سازمان بیه سلامت را پوشش دهد مورد نیاز می باشد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb