جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای سازمان تأمین اجتماعی

امین حسن زاده، دیبا دارایی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: نرخ­های جمعیتی از قبیل نرخ مرگ­و­میر در محاسبات و سیاست­گذاری­های مربوط به بیمه­ها (اجتماعی و تجاری) و صندوق­ها، نقش بسیار اساسی و مهمی دارند. از آنجاییکه در ایران همچنان نرخ­های مرگ­ و­میر جدول TD(۸۸-۹۰) فرانسه مورد استفاده قرار می­گیرد و این نرخ­ها برای ایران مرگ ­ومیر را بیشتر از واقعیت برآورد می­کنند، تهیه­ ی جدول عمری که برآورد درستی از مرگ­ و­میر جمعیت ایران ارائه دهد، بسیار حائز اهمیت و مفید خواهد بود. با توجه به اهمیت این مسئله، در این مقاله هدف، برآورد نرخ­های مرگ­ و­میر بیمه­ شدگان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در سال ۹۵ است که درواقع یک زیرمجموعه­ ی ۱,۵ میلیون نفری از جمعیت ایران می­باشد.
روش بررسی: در این مقاله به منظور به حداقل رساندن اثرکم­ شماری فوت در داده­ ها، جامعه­ ی هدف تنها به بیمه شده­ های فعال سال ۹۵ محدود شده است. برای هر سن ، نر­خ خام مرگ­ و­میر با تقسیم افراد فوت شده  ساله به میزان در معرض فوت بودگی کل افراد  ساله به دست می­آید. هموارسازی نرخ­های خام با روش میک­هم  و   به روش حداقل مربعات خطا برآورد شده­ اند، انجام می­شود.
یافته ها: نرخ­های مرگ­­و­میر بیمه شده­های فعال مرد عضو صندوق برای سنین بین ۳۰ تا ۸۰ سالگی برآورد و ارائه شده است. نرخ­های به دست آمده برای سنین بین ۳۰ تا ۷۱ سالگی در مقایسه با نرخ­هایی که بر اساس بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی به دست آمده است، مقدار بیشتر و در مقایسه با نرخ­های فوت جدول TD(۸۸-۹۰) مقدار کمتری دارند. در مقایسه با نرخ­های ارائه شده توسط سازمان ملل نیز، تا سن ۶۰ سالگی، نرخ­های فوت صندوق بالاتر و از سن ۶۰ سالگی به بعد (تا ۷۱ سالگی) نرخ­های فوت سازمان ملل بیشتر می­باشند.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده و مقایسه­های انجام شده نشان می­دهد که نرخ­های برآورد شده برای صندوق تا حد زیادی معقول و قابل اعتماد می­باشند. همچنین بر اساس مقایسه­ها می­توان گفت که نرخ­های برآورد شده برای صندوق و نرخ­های ارائه شده توسط سازمان ملل از بین نرخ­های ارائه شده توسط چهار منبع ذکر شده، بیشترین نزدیکی را به یکدیگر دارند.

 

علی‌جواد کریمی، اسفندیار محمدی، محمود محمدی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: انسان همیشه در معرض خطر انواع مختلف بیماری هاست و به ناچار برای بهبود و معالجه، متقبل هزینه  های سنگین پزشکی و مخارج بیمارستانی می شود. به منظور کمک به مردم در چنین مواردی، طرح  های گوناگون بیمه درمان به صورت پایه و مکمل ارائه،، اما به دلیل فقدان بیمه گر واحدی در ارائه، مسائلی در حوزه بیمه درمان پدیدار شده است. هدف این پژوهش شناسائی پیامد های ارائه بیمه مکمل در کنار بیمه پایه توسط سازمان تأمین اجتماعی ایران، برای حل  این مسائل است.
روش بررسی: این پژوهش ازنظر هدف کاربردی با رویکردی ترکیبی بوده، که دربخش کیفی با تمرکز بر مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی براساس روش اکتشافی و استنباطی اجرا شد. جامعه آماری آن شامل مدیران و کارشناسان خبره در زمینه بیمه -درمانی شاغل در سازمان  تأمین اجتماعی کشور در سال ۱۳۹۹ هستند، که نمونه گیری به صورت هدفمند انجام و در بخش کیفی تا رسیدن مقوله ها به اشباع (۱۵ نمونه) ادامه یافت.
یافتهها: براساس داده  های احصاء شده، مفاهیم استخراج (۹۵ مفهوم) و در۲۷ مقوله فرعی دسته بندی شدند. که مقوله  های فرعی نیز در ۵مقوله اصلی طبقه بندی و بدین ترتیب پیامد های ارائه بیمه مکمل توسط سازمان تأمین اجتماعی مشخص شدند. در بخش کمی نیز باتوجه به اینکه مقدار بارعاملی آن بالای۰,۵ و مقدار CRشاخص ها کمتر از ۰,۷ است، لذا داده ها با ساختار عاملی زیربنای نظری پژوهش، برازش مناسبی داشته و همسو با آنها بودند.
نتیجهگیری: مطابقه یافته ها، اجرای این طرح منجر به امکان برخورداری بیمه شدگان انفرادی خاص و فاقد کارفرما از بیمه مکمل درمان، کاهش هزینه  های درمان بیمه شدگان و سازمان، امکان تخفیف در حق بیمه تکمیلی و تجمیع بیمه  های درمانی خواهد شد.

فرنوش عزیزی، حسین جودکی، امیرعباس فضائلی، فرهاد کوهی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: مطالعه حاضر به بررسی هزینهها و درآمدهای آزمایشگاههای فعال در ۲۶۰ درمانگاه سازمان تأمین اجتماعی در سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۸ میپردازد تا نشان دهد تولید خدمات آزمایشگاهی در این مراکز به لحاظ مالی در چه وضعیتی بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه با استفاده از روش هزینهیابی تقلیلی-  مرحلهای، ابتدا هزینه آزمایشگاهها از هزینه درمانگاه تفکیک و سپس با محاسبه ۴ گروه از شاخصها مشتمل بر سهم هزینه آزمایشگاه از هزینههای جاری درمانگاه، سهم هزینههای مستقیم، سربار و پشتیبانی از هزینه آزمایشگاه، میانگین هزینه و درآمد هر نسخه آزمایش و نسبت درآمد به هزینه آزمایشگاه، عملکرد مالی آزمایشگاهها محاسبه و مقایسه شد.
یافتهها: سهم آزمایشگاهها از هزینه جاری درمانگاهها در سالهای۱۳۹۱ تا ۱۳۹۸ به طور متوسط ۱۱درصد بوده و میزان آن تغییر قابل توجهی نداشت. همچنین میانگین سهم هزینههای مستقیم، پشتیبانی و سربار در هر مراجعه به آزمایشگاه به ترتیب ۶۱درصد، ۳۳درصد و ۶درصد بود. میانگین هزینه و درآمد هر نسخه آزمایش به ترتیب سالانه ۲۸ و ۲۶درصد رشد داشت. در سالهای مورد بررسی، درآمد آزمایشگاهها به طور متوسط ۴۸درصد از هزینههای آنها را پوشش داده و روند آن کاهشی بود.
نتیجهگیری: بین هزینهها و درآمدهای آزمایشگاههای مراکز سرپایی تأمین اجتماعی فاصله قابل توجه وجود دارد. وجود اختلاف در شاخصهای مالی آزمایشگاههای مورد بررسی که در محیطی نسبتا مشابه فعالیت میکنند، فرصتهای بهبود را نشان میدهد که در صورت تحقق آن، شاهد ارتقای عملکرد مالی آزمایشگاه ها، گذار از وضعیت نامطلوب کنونی به شرایطی بهتر و کاهش هزینه های بخش درمان خواهیم بود.

رضا کیانی، مجید کوششی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: بررسی وضعیت صندوقهای بازنشستگی ایران نشان میدهد که این صندوقها طی دو دهه اخیر با چالشهای مالی مهمی روبرو شدهاند و به نوعی به وضعیت ناپایداری سیستم مستمری رسیدهاند. این مسئله، توانایی صندوقها را در تأمین تعهدات خود برای بهرهمندی مشمولین با پرسش جدی مواجه کرده است. یکی از ابزارهای سنجش توازن منابع و مصارف و پایداری صندوقهای بازنشستگی، نسبت پشتیبان است. هدف از این مطالعه، بررسی این نسبت در صندوقهای بازنشستگی با تأکید بر تأمین اجتماعی و تحولات آن طی ۵۰ سال گذشتهی این صندوق است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-تحلیلی از طریق تحلیل ثانویه دادههای ثبت سازمانی است. دادههای مورد استفاده از منابع آماری و اطلاعاتی صندوقهای بازنشستگی و دفتر آمار و اطلاعات وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی اخذ شده است.
یافته ها: صندوقهای بازنشستگی کشوری، فولاد، بانک مرکزی، صدا و سیما، ملی مس و بنادر و کشتیرانی دارای نسبت پشتیبان زیر یک هستند. با طبقهبندی این نسبت با گروه زیر ۲ شاغل به بازنشسته، به این فهرست میتوان به بانکها، هواپیمایی هما، بیمه مرکزی و نفت را افزود. همچنین نسبت پشتیبان در صندوق تأمین اجتماعی طی سالهای اخیر روند کاهشی داشته به نحوی که طی ده سال اخیر از ۸۱/۶ در سال ۱۳۸۹ به ۵/۴ در سال ۱۳۹۸ کاهش یافته است.
نتیجه گیری: بحران در صندوقهای بازنشستگی به حدی حائز اهمیت است که هرگونه بیتوجهی به آن میتواند چالش ملی در کشور ایجاد کند. نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان میدهد نسبت پشتیبان در صندوقهای بازنشستگی روند کاهشی داشته و ادامه این روند مخاطرات اساسی پیش روی اقتصاد ایران پدید میآورد.

کیوان مرتضوی سرایی، محمود محمودزاده، حمیدرضا ایزدبخش،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمه اجتماعی کشور نقش مهم و تعیینکنندهای در تأمین سلامت و پویایی جامعه ایفا میکند و از مهمترین اهداف آن تامین خدمات متنوع بیمهای و درمانی افراد تحت پوشش است. اما دستیابی به این مهم زمانی به نحو مطلوب امکانپذیر است که منابع و مصارف و عوامل موثر بر آنها، که پیش شرط ارائه خدمات و مصارف آنهاست، با دقت و شفافیت شناخته شود و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
روشبررسی: در این پژوهش، با مدلسازی منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی با روش پویاییشناسی سیستمها، اقدام به بررسی تاثیرات بیماری کرونا و همچنین پیشبینی شرایط این سازمان در سالهای آتی و ارائه پیشنهاداتی برای رفع مشکلات آن شده است.
یافتهها: بنا بر یافتههای این پژوهش، افزایش حق بیمه دریافتی از ۳۰ به ۳۵درصد و همچنین افزایش سن بازنشستگی به میزان ۵ سال، میتواند منابع این سازمان را افزایش داده و از ورشکستگی آن جلوگیری کند.
نتیجهگیری: اتخاذ سیاستهای پیشنهاد شده در این پژوهش، باوجود تاثیرگذاری بعضا بسیار زیاد، به تنهایی نمیتواند برای جلوگیری از ورشکستگی صندوق تأمین اجتماعی رویکرد مفیدی ارائه دهد. به منظور اطمینان از بهبود شرایط صندوق، پیشنهاد میشود علاوه بر سیاستهای پیشنهاد شده در زمینه تغییر سیستم تأمین اجتماعی و همچنین اتخاذ سیاستهای بلندمدت و میانمدت کارآمدتر تغییراتی انجام شود تا رویکرد مناسبی برای برونرفت از شرایط کنونی انتخاب شود.

کیومرث سمعی، بابک حاجی‌کریمی، محمدمهدی مظفری،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: صنعت گردشگری درمانی از صنایع درآمدزای مطرح دنیا است. خدمات بیمه­‌ای باعث افزایش آسودگی خاطر گردشگران می‌­شود و توسعه صنعت گردشگری با رشد همزمان خدمات بیمه‌­ای می­‌باشد. افزایش درآمدهای ارزی کشور از طریق صنعت گردشگری درمانی؛ ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه‌­های مؤثر بیمه­‌ای در الگوی بازاریابی گردشگری درمانی سازمان تأمین اجتماعی صورت پذیرفت.
روش ­بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی می باشد که به صورت کمی-کیفی در سال ۱۴۰۰ صورت پذیرفت. در رویکرد کیفی با استفاده از تکنیک دلفی مولفه‌­های مؤثر در گردشگری درمانی شناسایی و در رویکرد کمی با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تأییدی و معادلات ساختاری، مدل تأیید و برازش گردید.
یافته­‌ها: عامل بیمه‌­ای بر بازاریابی گردشگری درمانی تأثیر دارد و این عامل با پنج مولفه؛ بازخرید سریع و مؤثر بیمه، پوشش‌­های کامل بیمه درمانی، خدمات بیمه‌­ای تکمیلی دیگر همچون سفر و سرقت، پذیرش بیمه‌­های بین­‌المللی درمانی و قابلیت انتقال و اعتبار بیمه درمانی سایر کشورها شناسایی شد.
نتیجه­‌گیری: نتایج مطالعه حاضر کمک می کند سیاستگذاران حوزه سلامت کشور با استفاده از مدل بازاریابی گردشگری درمانی به درآمدهای ارزی خود بیفزایند و با توجه به مولفه‌­های بیمه‌­ای مدل مذکور و اقدامات مؤثر توسط دولت، سازمان‌­های بیمه­‌گر باعث کاهش تهدیدهای مالی و امنیتی گردشگران و در نهایت باعث افزایش جذب گردشگران درمانی کشورهای دیگر خواهد شد.

لیلا احمدوند، مسعود صوفی‌مجیدپور، محمود محمودزاده،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: روند فزاینده هزینه­‌های نظام تأمین اجتماعی و فزونی هزینه‌ها بر درآمدها از مهمترین چالش­‌های اقتصادی کشور است. تدبیر برای حل این مشکل، مستلزم شناخت عوامل موثر بر مصارف نظام تأمین اجتماعی است. ارزیابی آثار سیاست پولی و مالی بر مصارف تأمین اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است.
روش بررسی: در این پژوهش، برای ارزیابی تأثیر سیاست‌­های پولی و مالی بر مصارف سازمان تأمین اجتماعی در دروه ۱۳۹۹-۱۳۵۰ از مدل خودتوضیح با وقفه­های توزیع شده (ARDL) برای تخمین مدل استفاده شده است.این روش از روش‌های رگرسیون هم­جمع تک معادله‌ای است که وقفه‌های گذشته متغیرهای مستقل و خود متغیر توضیحی را در معادله می‌گنجاند تا برآوردی دقیق به‌دست دهد. داده‌­های پژوهش از اطلاعات آماری سازمان تأمین اجتماعی و صورت­‌های مالی سازمان استخراج و پس از یکسان‌­سازی نحوه درج آن­ها مورد استفاده قرار گرفته­‌اند.
یافته ها: در کوتاه مدت، نقدینگی و نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی اثر منفی بر مصارف تأمین اجتماعی دارد که می‌­تواند ناشی از اثرات کوتاه‌­مدت این متغیر بر رونق کسب و کارها و کاهش موقتی بیکاری باشد. رابطه بین بیکاری، نرخ بهره و نرخ ارز با مصارف سازمان مثبت است. شاخص امید به زندگی و نسبت پشتیبانی بر مصارف سازمان اثر مثبت دارد که به علت افزایش دوره بهره‌­مندی افراد مستمری‌­بگیر از مزایای سازمان تأمین اجتماعی است. با افزایش نقدینگی و آثار تورمی و افزایش دستمزدها، هزینه‌­های تأمین اجتماعی در بلند مدت افزایش می‌­یابد. افزایش نسبت پشتیبانی و افزایش امید به زندگی هم همین اثر را دارد.
نتیجه‌گیری: سیاست­‌های پولی و مالی دولت بر وضعیت مالی سازمان تأمین اجتماعی موثر است و با توجه به نقش سازمان بر رفاه بیش از ۴۵ میلیون نفر اعضای آن به‌عنوان نهاد عمومی غیردولتی، هنگام تصمیم‌گیری در مورد سیاست‌­های کلان در حوزه­‌های مختلف، به آثار آنها بر تمام ابعاد اقتصاد کلان و نهادها مخصوصاً نهادهای عمومی غیردولتی مثل سازمان تأمین اجتماعی توجه شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb