مقدمه: برای انتخاب جراحی سزارین، علاوه بر الزامات و محدودیتهای علمی و توصیههای پزشکی، مؤلفههای تأثیرگذار دیگری ازجمله عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز نقش دارند. با توجه به معایبی که زایمان به روش سزارین برای فرد و جامعه دارد و در راستای نیل به نرخ استاندارد سزارین و طبیعتاً رسیدن به جامعه سالم، هدف این مطالعه، درک و تحلیل دلایل انتخاب سزارین، به خصوص شناسایی عوامل اقتصادی و اجتماعی مؤثر بر انتخاب سزارین به عنوان شیوه وضع حمل است. محققان با توجه به ضرورت پژوهش، علاوه بر عوامل اقتصادی و اجتماعی، عوامل فرهنگی که بر انتخاب جراحی سزارین مؤثر است را نیز مورد کنکاش قرار میدهد.
روش بررسی: دادهها و اطلاعات مورد نیاز به صورت پرسشنامهای و مقطعی در نمونهای ۶۰۰ عددی در سال ۱۳۹۷ و در شهر تهران جمعآوری شده اند. انتخاب تعداد بهینه نمونه از روش کوکران بوده و در مسیر انجام پژوهش از اطلاعات پایگاههای آماری معتبر و مقالات مرتبط نیز استفاده شده است. با توجه به صفر یا یک بودن متغیر وابسته روش وضع حمل (زایمان طبیعی یا سزارین)، روش تحلیل دادهها با کمک مدلهای اقتصادسنجی گسسته لاجیت و نرم افزار STATA۱۴ بود.
یافتهها: یافته های پژوهش نشان می دهد بهبود شرایط اقتصادی خانوار، احتمال انتخاب سزارین را به عنوان روش زایمان افزایش می دهد. همچنین از بین تمامی متغیرهای مورد بررسی در پژوهش، متغیر توصیه اطرافیان به زایمان سزارین با مقدار عددی (۰.۱۹)، بیشترین اثر نهایی را بر احتمال انتخاب و افزایش نرخ سزارین داشته و طبق یافتههای پژوهش، کمترین اثر نهایی معنادار بر احتمال انتخاب سزارین نیز به متغیر تعداد ساعات شرکت در دورههای پیش از زایمان با مقدار عددی (۰.۰۰۳-) اختصاص دارد.
نتیجهگیری: به صورت کلی و به عنوان نتیجه نهایی، می توان عنوان کرد که نرخ سزارین در میان بانوان، تحت تأثیر شمار زیادی از متغیرهای فردی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و پزشکی و بالینی است که هر کدام، اثر افزایشی یا کاهشی کوچکی بر احتمال انتخاب سزارین دارند؛ اما وجود همه آنها در کنار هم، مجموعه بزرگی را می سازد که میتواند نرخ سزارین را از حد استاندارد بین المللی فراتر برد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |