دوره 3، شماره 4 - ( 10-1399 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 275-264 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Monazami Tabar J. Study of Individual and Social Factors Affecting Disability in Iranian Society. Iran J Health Insur 2020; 3 (4) :264-275
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-148-fa.html
منظمی تبار جواد. مطالعه عوامل فردی واجتماعی موثر بر معلولیت در جامعه ایران. بیمه سلامت ایران. 1399; 3 (4) :264-275

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-148-fa.html


گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم و فنون اطلاعات و آگاهی، دانشگاه علوم انتظامی، تهران، ایران ، javadmonazamitabar@gmail.com
چکیده:   (3197 مشاهده)
مقدمه: هدف این مطالعه، بررسی نقش توسعه اقتصادی و اجتمـاعی درتفاوت های الگو های شیوع معلولیت منطقه ای است و مطالعه این الگو ها برای شـناخت و رفع موانع اقتصادی،  اجتماعی و بهداشتی موجود در مسیر کاهش شیوع معلولیـت ضـروری بـه نظـرمی رسد. از این رو، سؤال اساسی این است که مهم تـرین تعیـین کننده معلولیت در سطح فردی چیست و ویژگی شهرستان (توسعه شهرستان) چه تأثیری در معلولیت دارد؟
روش بررسی: این مطالعه از نوع کمّی و متّکی بر داده  های ثانویه است. برای نیل به اهداف مطالعه، از مدل چندسطحی و نرم افزار HLM، استفاده شد. برای سطح اول این مطالعه، از داده  های فردی سرشماری سال ۱۳۹۵ و برای سطح دوم از اطلاعات وزارت بهداشت یا مراکز خدمات پزشکی استان ها، سالنامه آماری کشور و اطلاعات سرشماری سال ۱۳۹۵ بهره گرفته  شد.
یافتهها: در سطح اول، سن با معلولیت رابطه مثبت و معناداری دارد؛ به طوری که با افزایش یک سال سن، معلولیت ۶/۲ درصد افزایش یافت. جنسیت نیز رابطه معناداری با معلولیت دارد و زنان، ۱/۴۱درصد کمتر از مردان دچار معلولیت می شوند. رابطه رفاه اقتصادی افراد با معلولیت، منفی و معنادار است و با افزایش رفاه اقتصادی افراد، معلولیت ۶/۳ درصد کاهش پیدا می کند. میان محل سکونت و معلولیت رابطه معناداری دیده نشد. در سطح دوم مطالعه نیز مشاهده شد که تفاوت های بین منطقه ای در شیوع معلولیت، فقط نشئت گرفته از توسعه اقتصادی و اجتماعی نیست، بلکه باید علت اصلی شیوع معلولیت را باید در تفاوت های درون منطقه جستجو کرد.
نتیجهگیری: با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در ایران، انتظار می رود تعداد معلولان نیز افزایش پیدا کند. از طرفی، با توجه به اهمیت رفاه اقتصادی افراد جامعه و وجود نابرابری امکانات و خدمات در سطح فردی، ضروری است برای نیل به افزایش رفاه افراد، برنامه ریزی اساسی و هدفمندی انجام شود و در این راستا، توجه به کاهش نابرابری  های درون منطقه ای در مقایسه با نابرابری  های بین منطقه ای، اهمیت بیشتری دارد.
متن کامل [PDF 384 kb]   (1041 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/4/26 | ویرایش نهایی: 1400/1/31 | پذیرش: 1399/10/13 | انتشار الکترونیک: 1399/12/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb