1- پژوهشکده علوم غددو متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، ramezanian2019@gmail.com
2- معاون امور سلامت و رفاه اجتماعی معاونت امور علمی ، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور
3- مرکز تحققیات ژنتیک پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی
4- کارشناس ارشد مرکز بودجه و پایش عملکرد ستاد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
چکیده: (3022 مشاهده)
مقدمه: بودجه از واقعیت محدود بودن امکانات و نامحدود بودن نیازها پیدا شده و تضاد این واقعیت، انسان را به برنامه ریزی و بودجه بندی ناگزیر ساخته است. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز از این قانون مستثنا نیست و اعتبارهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درکتاب قانون بودجه سال ۱۳۹۹ تحلیل می شود.
روش بررسی: این پژوهش، مطالعه ای توصیفی و از نوع پژوهشهای کاربردی است. ابزار جمعآوری دادهها چکلیستی مشتمل بر دو قسمت است که، پس از بررسی روایی محتوا، برای جمعآوری دادههای مربوط از کتاب قانون بودجه سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ کل کشور استفاده شد. دادهها با استفاده از نرم افزار اکسل نسخه ۲۰۱۳ دستهبندی و تحلیل شدند.
یافته ها: در قانون بودجه سال ۱۳۹۹ سرجمع کلّ اعتبارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برابر ۸۶۳۱۸۰ میلیارد ریال بوده که ۳۷۹۷۵۷ میلیارد ریال اعتبار هزینه ای، ۴۴۱۲۱۳ میلیارد ریال اعتبار درآمد اختصاصی و ۴۲۲۱۰ میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی سرمایه ای بوده است. دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی حدود ۷۲ درصد از کلّ اعتبار وزارت بهداشت را به خود اختصاص داده اند (رشد نسبت به سال قبل ۱۳ درصد)، ردیف های متمرکز حوزه ستاد ۱۸درصد (رشد نسبت به سال قبل ۶ درصد) و متفرقه ها ۹درصد (رشد ۱۶ درصد نسبت به سال قبل) و دستگاه های وابسته بهداشت و درمان با ۲درصد رشد (۲۵ درصدی نسبت به سال قبل) است. در سال ۱۳۹۹ اعتبار سازمان بیمه سلامت ۱۳۶۱۴۰ میلیارد ریال است که نسبت به سال قبل ۹درصد رشد داشته که این رشد برابر ۱۱۱۳۰ میلیارد ریال است که بیشتر این اعتبارها (۹۹درصد) از نوع هزینه ای و کمتر از یک درصد، اعتبار تملک دارایی سرمایه ای است.
نتیجه گیری: مقایسه روندها و جدوال، بیانگر بار مالی بالای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸، به رغم تورم بخش و همه گیری ویروس کروناست که این بخش را خواسته یا ناخواسته، تحت تأثیر قرار می دهد. این شرایط عزم و همت عالی همه دست اندرکاران و برنامه ریزان و مجریان این بخش را می طلبد که بتوانند مشکلات سلامت این سال را به بهترین وجه بگذرانند. البته به دلیل بیماری کرونا، یک میلیارد یورو به بخش سلامت تخصیص داده شد و اعتباری هم به صورت مستقیم از سمت سازمان برنامه و بودجه به دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی برای جبران هزینه های بیماری کرونا پرداخت می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/8/4 | ویرایش نهایی: 1399/10/21 | پذیرش: 1399/9/18 | انتشار الکترونیک: 1399/9/24