دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )                   جلد ۴ شماره ۱ صفحات ۷۹-۶۸ | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shoaee S, Ghoⅼi Keshⅿarzi Ⅿ Ⅿ. Analysis of the Stochastic Mortality Models Based on Lee-Carter Model in Predicting Mortality Rates in Life and Health Insurance. Iran J Health Insur 2021; 4 (1) :68-79
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-187-fa.html
شعاعی شیرین، قلی‌کشمرزی محمدمهدی. تحلیل خانواده مدل‌های مرگ‌ومیر تصادفی برپایه مدل لی-کارتر در پیش‌بینی نرخ مرگ‌ومیر در بیمه‌های زندگی و درمان. بیمه سلامت ایران. ۱۴۰۰; ۴ (۱) :۶۸-۷۹

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-۱-۱۸۷-fa.html


۱- گروه علوم بیمسنجی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، sh_shoaee@sbu.ac.ir
۲- گروه علوم بیمسنجی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (۲۰۶۵ مشاهده)
مقدمه: شاخص جمعیتی از جمله نرخ مرگ‌ومیر در سیاست‌گذاری‌های مربوط به بهداشت و سلامت، مالی و سیستم بازنشستگی نقش بسیار مهمی دارند. لذا دقت مدل‌های ریاضی در پیش‌بینی مرگ‌ومیر یک چالش مهم است و پیش‌بینی دقیق‌تر امید به زندگی تأثیر فزاینده‌ای بر سیاست‌گذاری بخش عمده‌ای از اجتماع دارد. لذا هدف از این پژوهش، پیش‌بینی نرخ مرگ‌ومیر بر اساس خانواده مدل‌های مرگ‌ومیر تصادفی و مقایسه نتایج با یکدیگر است.
روش بررسی: یکی از روش‌های کاربردی برای پیش‌بینی مرگ‌ومیر، مدل لی-کارتر است. اما در این روش همانند سایر روش‌های برون‌یابی، اطلاعات پیرامون تاثیرات حاصل از پیشرفت‌های پزشکی، رفتاری یا اجتماعی روی نرخ مرگ‌ومیر لحاظ نمی‌شود. از جمله تعمیم‌های مدل لی-کارتر، مدل‌های رینشو-هابرمن و کوری هستند، که اثرات هم‌گروهی سنین خاص از داده‌ها را نیز اعمال می‌کنند. در این پژوهش از یک خانواده از مدل‌های تصادفی برای براورد پارامترهای مدل، نرخ‌های مرگ‌ومیر ویژه سنی و پیش‌بینی نرخ مرگ‌و میر استفاده می‌شود. در این راستا، از داده‌های پایگاه اطلاعات مرگ‌ومیر انسانی (HMD) استفاده می‌شود. اما اطلاعات مربوط به کشور ما در این پایگاه وجود ندارد. از آنجائیکه، الگوی مرگ‌ومیر فرانسه به الگوی ایران بسیار نزدیک است و از جداول عمر این کشور (TD 88-90) در کاربرد‌های بیمه ایران استفاده‌ می‌شود، لذا از نرخ فوت خام مردان فرانسه در سال‌های ۱۹۰۰-۲۰۱۸ بر روی سنین ۱۸، ۴۰ و ۶۵ سال استفاده می‌کنیم.
یافته‌ها: در این پژوهش سه مدل مختلف از این خانواده مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس براورد پارامترها، مدل‌های برازش‌شده به داده‌ها و در نهایت پیش‌بینی نرخ‌ مرگ‌ومیر مشاهده شد که در پیش‌بینی نرخ مرگ‌ومیر برای همه سنین تحت بررسی مدل رینشو-هابرمن بهتر از دو مدل دیگر عمل کرده است.
نتیجه‌گیری: در این پژوهش سعی می‌شود با تعمیم مدل لی-کارتر به‌وسیله اعمال اثرات هم‌گروهی سنین خاص عملکرد مدل بهبود و روش بهینه با ارزیابی این مدل‌ها ارائه ‌شود.
 
متن کامل [PDF 1361 kb]   (۱۰۳۴ دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/15 | ویرایش نهایی: 1400/4/1 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار الکترونیک: 1400/3/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb