دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 140-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Feizi A, Hafezi B, Bagheri Faradonbeh S. Investigating the Situation of Inequality in Out-of-Pocket Payments for Oral and Dental Health Care in Ahvaz City Households. Iran J Health Insur 2023; 6 (2) :131-140
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-288-fa.html
فیضی علی، حافظی بهار، باقری فرادنبه سعید. بررسی وضعیت نابرابری در پرداخت درخصوص مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان در خانوارهای شهرستان اهواز. بیمه سلامت ایران. 1402; 6 (2) :131-140

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-288-fa.html


1- گروه اقتصاد، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، اصفهان، ایران
2- گروه اقتصاد، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، اصفهان، ایران ، hafezi@iaukhsh.ac.ir
3- گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (614 مشاهده)
مقدمه: تأمین مالی در نظام سلامت، زمانی عادلانه خواهد بود که هزینههای مربوط به مراقبتهای سلامت برای خانوارها برحسب توان پرداخت آنها، نه براساس خطر بیماری توزیع شده باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت نابرابری در پرداخت از جیب خانوارها بابت مراقبتهای بهداشت دهان و دندان در خانوارهای شهرستان اهواز بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی بوده که در آن با روش نمونهگیری طبقهای-خوشهای ۷۱۵ خانوار ساکن در شهرستان اهواز سال ۱۴۰۱ از نظر نابرابری در پرداخت از جیب بیماران از طریق شاخص کاکوانی مورد مطالعه قرار گرفت. جمعآوری اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه انجام شد. برای محاسبه پایایی پرسشنامه، ابزار اندازهگیری در بازه زمانی هفت روزه بر روی یک گروه ۱۰ نفره اجرا شد و ضریب همبستگی آنها ۰.۸۹ به دست آمد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار Stata و Excel استفاده شد.
یافتهها: براساس این مطالعه، سهم مخارج بهداشت دهان و دندان از درآمد خانوارها در پنجک ۱ تا ۵ به ترتیب برابر ۶۹.۴۱، ۴۵.۲۹، ۲۷.۷۷، ۲۵.۳۸ و ۱۷.۷ درصد بود. همچنین ضریب جینی برابر با ۰.۳۸۴ و شاخص تمرکز نیز برابر با ۰.۱۷۴ و شاخص کاکوانی عددی منفی و برابر با ۰.۲۱- است. همچنین میانگین درصد پرداخت از جیب بابت خدمات دندانپزشکی در خانوارهای مورد مطالعه ۹۳.۶۲ درصد بود.
نتیجهگیری: نسبت پرداخت از جیب بابت مراقبتهای دندانپزشکی از درآمد خانوارها در پنجهای درآمدی پایین بیشتر بود و میتوان گفت که حالت تنازلی در تأمین مالی از طریق پرداخت از جیب بابت مراقبتهای دهان و دندان وجود دارد. بنابراین مدیران و سیاستگذاران سلامت باید با گسترش پوشش بیمهای و حفاظت از اقشار فقیر در برابر مخارج ناخواسته بهداشت دهان و دندان شدت پس روندگی در تأمین مالی را کاهش دهند.
متن کامل [PDF 947 kb]   (208 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/21 | ویرایش نهایی: 1402/8/27 | پذیرش: 1402/6/20 | انتشار الکترونیک: 1402/6/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb