دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 138-128 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Radmehr R, Mohammadi Moghadam Y, Mohammadi M, Soltani H. Scenarios of Electronic Human Resources Management in Iran Health Insurance Organization. Iran J Health Insur 2024; 7 (2) :128-138
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-322-fa.html
رادمهر رحیم، محمدی‌مقدم یوسف، محمدی مرضیه، سلطانی حسن. سناریوهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران. بیمه سلامت ایران. 1403; 7 (2) :128-138

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-322-fa.html


1- گروه مدیریت دولتی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه مدیریت قضایی، دانشگاه علوم قضایی وخدمات اداری، تهران، ایران ، you_mohammad@yahoo.com
3- گروه مدیریت، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
چکیده:   (186 مشاهده)
مقدمه: مدیریت منابع انسانی الکترونیک می‌تواند با قصد و اهداف مختلفی در سازمان پیاده شود. به‌عبارتی کاهش هزینه، استفاده بهینه از منابع انسانی و قابلیت بالا در تغییر و نوآوری می‌توانند نمونه‌ای از اهداف مدیریت منابع انسانی الکترونیک باشند. پژوهش حاضر با هدف تدوین سناریوهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران انجام پذیرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر جهت‌گیری، کاربردی بوده که در زمره پژوهش‌های اکتشافی قرار می‌گیرد و روش‌شناسی آن ترکیبی است. جامعه آماری، شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران سازمان بیمه سلامت در استان تهران می­‌باشد که با استفاده از روش نمونه­‌گیری هدفمند و بر اساس اصل کفایت نظری ۳۰ نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی شاخص‌های پژوهش از طریق مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان بدست آمد. در بخش کمی نیز به‌منظور اولویت‌بندی شاخص‌ها از پرسشنامه استفاده شد و نیز جهت تدوین سناریوها از شاخص اجماع، اهمیت و پراکندگی ضریب تغییرات بهره گرفته شد.
یافته‌­ها: یافته‌های این پژوهش در دوبخش کیفی و کمی ارائه شده‌است. بخش اول شامل شناسایی مولفه‌های کلیدی مدیریت منابع انسانی الکترونیک است و ۱۵ مولفه در این بخش تعیین شده که به ترتیب معماری منابع انسانی با شاخص اهمیت (۱۰۰) و شاخص اجماع (۰.۶۶) و اصلاح ساختار و فرآیند با شاخص اهمیت (۹۵) و شاخص اجماع (۰.۴۳) به‌عنوان دو مولفه اصلی و مبنای سناریوهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران شناسایی شدند. همچنین بخش دوم نتایج نشان می‌دهد که سونامی تغییر (بیانگر امکان اصلاح ساختار و فرآیند و معماری منابع انسانی)، ابر بدون باران (اشاره به وضعیتی دارد که ساختار سازمان کارآمد اما منابع انسانی ناکارآمد میباشد)، آتشفشان خاموش (بیانگر حالتی است که ساختار و منابع سازمان ناکارآمد می‌باشند) و سرزمین در خطر خشکسالی (اشاره به شرایطی دارد که در آن ساختار سازمان ناکارآمد اما منابع انسانی سازمان کارآمد است)، سناریوهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک در بیمه سلامت هستند.
نتیجه­‌گیری: نتایج نشان‌داد معماری منابع انسانی و اصلاح ساختار و فرآیند مهم‌ترین پیشران‌های مدیریت منابع انسانی الکترونیک و مبنای سناریوهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران هستند. یکی از مهمترین راهکارهایی که می‌توان در جهت بهبود و بکارگیری معماری منابع انسانی بکار بست، تحلیل و تطابق شغلی است. همچنین در صورت لزوم، ساختار سازمانی میبایست اصلاح شود تا بهبود‌های لازم در فرآیندها و تصمیم‌گیری‌ها اعمال شود.
متن کامل [PDF 1112 kb]   (74 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/3/9 | ویرایش نهایی: 1403/7/21 | پذیرش: 1403/5/28 | انتشار الکترونیک: 1403/7/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb