۱- گروه آمار، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
۲- گروه بیمسنجی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، am_hassanzadeh@sbu.ac.ir
چکیده: (۵۶۵۴ مشاهده)
مقدمه: سرطان پوست یکی از شایعترین نوع سرطانها در ایالات متحده آمریکاست و در بیشتر موارد قابل پیشگیری میباشد. سرطان پوست به طور قابل توجهی در کیفیت زندگی افراد تأثیر میگذارد و میتواند مبتلایان را دچار اختلال و یا حتی مرگ کند. بررسی فرآیند پیری بیماران سرطانی، مدلبندی آن با سن فیزیولوژیکی و مقایسه با افراد نرمال جامعه اهمیت خاصی دارد که در این مطالعه با استفاده از توزیع فازنوع به آنها پرداخته خواهد شد.
روش بررسی: در این مدل فرض میشود که طول هر سن فیزیولوژیکی از توزیع نمایی در یک محیط زنجیر مارکوف پیروی میکند. در زنجیر مارکوف پیوسته زمان، یک وضعیت، وضعیت جذب (مرگ) و n_x وضعیتگذار میباشد که x سن بیمار در زمان تشخیص سرطان است. هر یک از وضعیتهای گذار بیانگر یک سن فیزیولوژیکی است و سالخوردگی به صورت یک فرآیند متوالی از تغییر وضعیتها از یک سن فیزیولوژیک به سن فیزیولوژیک بعدی است تا فرآیند به انتهای خود برسد. همچنین یک وضعیت جاذب وجود دارد که انتقال از هر وضعیت به وضعیت جاذب میتواند صورت بگیرد که این وضعیت جاذب همان مرگ است. در این مطالعه با استفاده از دادههای مربوط به بیماران سرطان پوست در ایالات متحده آمریکا، پارامترهای نامعلوم که به فرآیند سالخوردگی مرتبط هستند، برآورد شد.
یافتهها: مطالعه بر روی بیماران دارای سرطان ملانوما مربوط به ایالات متحده آمریکا در طی سالهای ۱۹۷۳ الی ۲۰۱۴ انجام شدهاست که افراد با گروه سنی ۶۰ تا ۶۵ ساله مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد ثبت شده در ابتلا به سرطان ملانوما ۱۸۸۲ نفر بوده است که ۱۲۵۱ نفر را مرد (۵/۶۶) و ۶۳۱ نفر را زن (۵/۳۳ درصد) تشکیل میدهند. جدول مربوط به برآورد پارامترها برای تخمین احتمال بقا و نمودارهای مربوطه برای کل افراد در گروه سنی مذکور و همچنین به تفکیک جنسیت ارائه شده است.
نتیجهگیری: نتایج برازش داده شده در مدلبندی دادهها با استفاده از توزیع فازنوع بسیار رضایت بخش هستند. پارامترهای سن فیزیولوژیک در حالت کلی برآورد شدند که میتواند در برآورد توزیع فازنوع برای محاسبه تابع احتمال، تابع توزیع و گشتاورها و ... مفید باشد و همچنین تأثیر جنسیت در میزان بقای بیماران تعیین شد که نشان میدهد بقای مردان سرطانی کمتر از زنان است. از طرفی امید به زندگی افراد سرطانی با کل جمعیت آمریکا مورد مقایسه قرار گرفت که مقدار کمتری را اختیار میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/8/17 | ویرایش نهایی: 1398/6/31 | پذیرش: 1397/9/24 | انتشار الکترونیک: 1397/9/24