دوره 1، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 96-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akhavan Behbahani A, Alidoost S, Masoudi Asl I, Rahbari Bonab M. Investigating the Performance of Iran’s Health Insurance Organization and Providing Solutions for Improvement: A Mixed Method Study. Iran J Health Insur 2018; 1 (3) :88-96
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-45-fa.html
اخوان‌بهبهانی علی، علیدوست سعیده، مسعودی‌اصل ایروان، رهبری‌بناب مریم. بررسی عملکرد سازمان بیمه سلامت و ارائه راهکارهایی برای بهبود: یک مطالعه تلفیقی. بیمه سلامت ایران. 1397; 1 (3) :88-96

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-45-fa.html


1- مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تهران، ایران
2- مرکز پژوهش‌های سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه، پژوهشکده کاهش رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، m.rahbari2003@yahoo.com
چکیده:   (7513 مشاهده)
مقدمه: سازمان‌های بیمه‌گر سلامت در ایران بخش مهمی از نظام سلامت این کشور به شمار می‌روند اما به بسیاری از هزینه‌های غیرضروری تحمیل شده توسط ارائه‌دهندگان و دریافت‌کنندگان خدمات حساس نیستند. از این رو نظام سلامت به دلیل ناکارآمدی نظام بیمه‌ای با چالش مواجه است. لذا ارزیابی عملکرد سازمان‌های بیمه‌گر و اجرای اقدامات مناسب امری ضروری به نظر می‌رسد. هدف این مطالعه بررسی عملکرد سازمان بیمه سلامت و ارائه راهکارهایی برای رفع چالش‌ها می‌باشد.
روش بررسی: این مطالعه با استفاده از رویکرد تلفیقی متوالی در سال ۱۳۹۶ انجام شده است. بخش کمی مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و بخش کیفی به روش تحلیل محتوایی کیفی انجام شده است. برای جمع‌آوری و تحلیل داده‌های کمی از ابزار محقق‌ساخته و آمار توصیفی استفاده شد. برای بخش کیفی نیز از روش بحث گروهی متمرکز برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شده است.
یافته‌ها: بررسی داده‌های کمی نشان‌دهنده افزایش جمعیت تحت پوشش به ویژه در صندوق خویش‌فرمایان و ایرانیان و افزایش تعداد ارائه‌دهندگان طرف قرارداد به جز پزشکان و دندانپزشکان می‌باشد. تحلیل شاخص‌های مربوط به بهره‌مندی خدمات سلامت نشان دهنده تفاوت توزیع مراکز در استان‌های مختلف کشور است که استان سیستان و بلوچستان در همه مراکز پایین‌ترین رتبه توزیع را به خود اختصاص داده است. تحلیل شاخص‌های مالی نیز نشان می‌دهد هزینه‌های درمانی و بالاسری سازمان به ویژه از سال ۱۳۹۳ به بعد رشد قابل توجهی داشته است. تحلیل داده‌های کیفی منجر به شناسایی سه طبقه اصلی شامل عوامل مؤثر بر کسری بودجه، راهکارهای پیشنهادی برای سازمان بیمه سلامت و راهکارهای پیشنهادی برای کل نظام سلامت می‌باشد. براساس این یافته‌ها افزایش تعرفه و افزایش پوشش بیمه‌ای و جمعیتی مهمترین عوامل مؤثر بر افزایش هزینه‌ها می‌باشند که خرید راهبردی خدمات سلامت و بازنگری بسته بیمه‌های پایه خدمات می‌تواند نقش به‌سزایی در رفع این چالش‌ها داشته باشد.
نتیجه‌گیری: در سال‌های اخیر، جمعیت تحت پوشش سازمان بیمه سلامت و تعداد ارائه‌دهندگان طرف قرارداد افزایش زیادی داشته است و بهره‌مندی از خدمات سلامت وضعیت روبه‌رشدی دارد. از طرف دیگر، هزینه‌های این سازمان به دلایل مختلف افزایش قابل توجهی را تجربه می‌کند. لذا طراحی و اجرای اقدامات مناسب برای کاهش هزینه‌های این سازمان امری ضروری می‌باشد.
متن کامل [PDF 982 kb]   (1776 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/9/10 | ویرایش نهایی: 1398/6/31 | پذیرش: 1397/9/24 | انتشار الکترونیک: 1397/9/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb