Rezaee M, Daei-Karimzadeh S, Fadaei M, Etbarian A, Bahrami H. Relationship of Provision Financial Resources, Physical and Legal Infrastructures, and Manpower in Implementing "Health Insurance of Villagers and Nomads Program" Developed by Iran Health Insurance Organization. Iran J Health Insur 2019; 2 (1) :21-29
URL:
http://journal.ihio.gov.ir/article-1-53-fa.html
رضائی محمدرضا، دائی کریم زاده سعید، فدائی مهدی، اعتباریان اکبر، بهرامی حمید. بررسی رابطه تأمین منابع مالی، زیرساختهای فیزیکی، قانونی و نیروی انسانی در اجرای برنامه بیمه درمانی روستائیان و عشایر سازمان بیمه سلامت کشور. بیمه سلامت ایران. 1398; 2 (1) :21-29
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-53-fa.html
1- دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
2- دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران ، saeedkarimzade@yahoo.com
3- دانشگاه پیام نور، اصفهان، ایران
چکیده: (5207 مشاهده)
مقدمه: برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع بیمه درمانی روستائیان و عشایر ایرانی در سال 1384 با تصویب در مجلس شورای اسلامی در سازمان بیمه خدمات درمانی وقت آغاز بکار نمود. جهت اجرای این برنامه توجه به منابع مالی و سایر زیرساختهای فیزیکی، قانونی، منابع انسانی اجتنابناپذیر است. این پژوهش به بررسی عوامل مؤثر در موفقیت این طرح ملی در حوزههای بیانشده با توجه به میزان سهولت و قابلیت در دسترس بودن و نقش آنها در موفقیت برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع بیمه درمانی روستائیان و عشایر ایرانی طی سال 1396 میپردازد.
روش بررسی: این مطالعه ابتدا بر اساس روش دلفی و با استفاده ازنظر متخصصین این حوزه که عبارتاند از: پزشکان شاغل در طرح روستایی، بازرسان و ناظران اجرای طرح بیمه سلامت و کارشناسان و مدیران استانهای خوزستان، اصفهان، لرستان، ایلام، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد که بر اساس نمونهگیری هدفمند و زنجیرهای انتخابشدهاند، به احصاء متغیرهای دخیل در زیرساخت فیزیکی، قانونی، نیروی انسانی و تأمین منابع مالی میپردازد. سپس از طریق آزمون تی استیودنت به مقایسه جوابیهها با جداول استاندارد اقدام میگردد.
یافتهها: درنهایت مشخص گردید در تأمین منابع مالی، زیرساختهای فیزیکی، قانونی و نیروی انسانی پس از گذشت چند سال از شروع طرح، شاخصهای همچون، تخصیص بهموقع منابع مالی و تأمین بسته خدمتی، تعیین سرانه واقعی و پرداخت خدمات بهصورت سرانهای، تصویب قانون نظام ارجاع و قوانین بالادستی، پرداخت فرانشیز در سطوح ۲ و ۳ به همراه تعداد نیروی متخصص در روستاها، توزیع مناسب آنها بر اساس تراکم جمعیتی در کنار گسترش مراکز درمانی بر اساس این تراکم، آموزش مناسب و عقد قراردادهای بلندمدت، موجب ایجاد احساس سودمندی و سهولت استفاده از خدمات نزد بیمهشدگان میگردد که با تغییر نگرش به طرح پزشک خانواده و موفقیت اجرای این طرح، رابطه معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: پس از گذشت چند سال از اجرای برنامه پزشک خانواده روستایی، این طرح به لحاظ تامین منابع مالی و سایر زیرساختها عملکرد نسبتاً خوبی دارد، ولی هنوز نظام ارجاع بهدرستی اجرا نمیشود و پسخوراندها از پزشکان متخصص به پزشکان خانواده ارسال نمیگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/10/16 | ویرایش نهایی: 1400/1/31 | پذیرش: 1398/3/4 | انتشار الکترونیک: 1398/4/1