Khalili Azimi A, Keramati M, Moeinzad H, Amin Mousavi S A, Safaie N. Presenting a Conceptual Model of Telemedicine Technology Adoption in Iran's Treatment System With DANP Method. Iran J Health Insur 2023; 6 (3) :211-226
URL:
http://journal.ihio.gov.ir/article-1-294-fa.html
خلیلی عظیمی عاطفه، کرامتی محمدعلی، معینزاد حسین، امین موسوی سیدعبداله، صفایی ناصر. ارائه مدل مفهومی پذیرش فناوری پزشکی از راه دور در سیستم درمان ایران با استفاده از روش DANP. بیمه سلامت ایران. 1402; 6 (3) :211-226
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-294-fa.html
1- گروه مدیریت فناوری اطلاعات، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه مدیریت فناوری اطلاعات، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mohammadalikeramati@yahoo.com
3- گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
چکیده: (807 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر یکی از نوآوریهای کلیدی درحوزه بهداشت و درمان، استفاده از سیستمهای اطلاعاتی و فناوری اطلاعات سلامت است که باعث صرفهجویی در هزینه، دسترسی آسان، کارایی و در نهایت بهبود نتایج درمان بیماران گردیده است. یکی از این فناوریها که استفاده از آن در حوزه بهداشت و درمان مورد توجه قرارگرفته، فناوری پزشکی از راه دور است.
روش بررسی: در این پژوهش پس از تحلیل کیفی نظرات خبرگان و پژوهشهای پیشین، دستهبندی عوامل براساس تکنیک PESTEL انجام شده و با روش DANP شدت و جهت تأثیر چالشها و پیشرانهای انتشار فناوری پزشکی از راه دور بر یکدیگر مشخص و معیارها اولویتبندی گردید. سپس مدل مفهومی پذیرش این فناوری ایجاد شد. در ادامه بهمنظور ارزیابی مدل مفهومی پیشنهادی و اثبات یا رد فرضیات مطرح شده، اطلاعات از طریق پرسشنامه جمعآوری و پس از تحلیل یافتهها، مدل مفهومی نهایی ارائه گردید.
یافتهها: یافتهها نشان میدهد که چالشهای مؤثر بر گسترش پزشکی از راه دور در ایران عدم آموزش و فرهنگسازی در مورد فناوری پزشکی از راه دور و عدم توجه تولیت نظام سلامت به این فناوری میباشد. عواملی چون کاهش خطاهای انسانی، افزایش دانش بیماران در خصوص بیماری خود و ترویج خودمراقبتی و حذف فاصله جغرافیایی و افزایش دسترسی به خدمات تخصصی از جمله پیشرانهایی هستند که میتواند بر انتشار فناوری پزشکی از راه دور در ایران تأثیر مثبت داشته باشد.
نتیجهگیری: بهمنظور گسترش استفاده از فناوری پزشکی از راه دور و بهرهمندی از مزایای آن در سیستم درمان کشور لازم است به موضوع فرهنگسازی و سیاستگذاری مناسب نظام سلامت توجه جدی شود. ارائه خدمات درمانی با کیفیت از طریق این شیوه درمانی و ارائه نتایج حاصل از آن در پذیرش این فناوری در کشور ما تأثیر به سزایی خواهد داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/6/8 | ویرایش نهایی: 1402/11/1 | پذیرش: 1402/8/4 | انتشار الکترونیک: 1402/8/29