دوره ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )                   جلد ۷ شماره ۱ صفحات ۶۱-۵۰ | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hallaji A, Ghavidel Doostkouei S, Soufi Majidpour M, Heydari A. Estimation of Resources and Expenses of Social Security Organization Until 2050 Based on Population Changes. Iran J Health Insur 2024; 7 (1) :50-61
URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-1-304-fa.html
حلاجی امیر، قویدل دوستکوئی صالح، صوفی مجیدپور مسعود، حیدری علی‌عباس. برآورد منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی تا سال ۱۴۳۰ بر اساس تحولات جمعیت. بیمه سلامت ایران. ۱۴۰۳; ۷ (۱) :۵۰-۶۱

URL: http://journal.ihio.gov.ir/article-۱-۳۰۴-fa.html


۱- گروه علوم اقتصادی، واحد فیروزکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه، ایران
۲- گروه علوم اقتصادی، واحد فیروزکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه، ایران ، salehghavidel421@gmail.com
چکیده:   (۱۰۲۲ مشاهده)
مقدمه: فزونی مصارف بر منابع تأمین اجتماعی یکی از چالش‌های اقتصادی کشور می باشد. از آنجاییکه ساختار جمعیت و پویایی آن در هر کشوری، محور و مرکز برنامه‌ریزی اقتصادی و اجتماعی محسوب می‌شود از طرفی این افزایش جمعیت مستلزم اطمینان خاطر از رفاه و آرامش در آینده است. بنابراین برنامه ریزی و پیش‌بینی تأثیر تحولات جمعیتی بر منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی تا سال ۱۴۳۰ از اهمیت بسزایی برخوردار است.
روش بررسی: در این مطالعه، تخمین زدن جمعیت بر اساس گروه‌های سنی با استفاده از روش کوهورت تا سال ۱۴۳۰ انجام شده و سپس تقاضا و عرضه نیروی کار در چهار سناریو مختلف تا سال ۱۴۳۰ پیش‌بینی شده است. با بهره‌گیری از نسبت میانگین بیمه‌شدگان به شاغلین، تعداد بیمه‌شدگان نیز تا سال ۱۴۳۰ پیش‌بینی شده است. برای تعیین تعداد مستمری‌بگیران، از نسبت مستمری‌بگیران به تعداد افراد بالای ۶۰ سال استفاده و با حفظ ثبات این رابطه، تعداد مستمری‌بگیران تا سال ۱۴۳۰ تخمین زده شده است.
یافته ها:  یکی از سناریوها، که احتمال وقوع آن نیز بالاست، نشان می‌دهد که از سال ۱۴۱۵، شکاف بین هزینه و درآمد سازمان تأمین اجتماعی بیشتر می‌شود. سناریوی دیگر نیز سال مذکور را ۱۴۲۰به عنوان زمانی مهم برای این شکاف تعیین می‌کند. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که تا سال ۱۴۳۰، مصارف سازمان تأمین اجتماعی به میزان حدود ۱۴۰۱۶ هزار میلیارد تومان از منابع آن بیشتر خواهد بود.
نتیجه‌گیری: روند منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی با استناد به سناریوی واقع بینانه که احتمال وقوع آن بالاتر از سایر سناریوها است نشان می‌دهد که تا سال ۱۴۱۵ منابع سازمان تأمین اجتماعی بیشتر از مصارف آن است و مازاد وجود دارد. در سال ۱۴۱۵ منابع و مصارف برابر می شود و کسری وجود ندارد. از سال۱۴۱۵ به بعد شکاف منابع و مصارف به نفع مصارف در حال افزایش می‌باشد.
متن کامل [PDF 451 kb]   (۱۹۰ دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/10/17 | ویرایش نهایی: 1403/5/20 | پذیرش: 1403/2/30 | انتشار الکترونیک: 1403/5/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بیمه سلامت ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Health Insurance

Designed & Developed by : Yektaweb