مقدمه: نرخهای جمعیتی از قبیل نرخ مرگومیر در محاسبات و سیاستگذاریهای مربوط به بیمهها (اجتماعی و تجاری) و صندوقها، نقش بسیار اساسی و مهمی دارند. از آنجاییکه در ایران همچنان نرخهای مرگ ومیر جدول TD(88-90) فرانسه مورد استفاده قرار میگیرد و این نرخها برای ایران مرگ ومیر را بیشتر از واقعیت برآورد میکنند، تهیه ی جدول عمری که برآورد درستی از مرگ ومیر جمعیت ایران ارائه دهد، بسیار حائز اهمیت و مفید خواهد بود. با توجه به اهمیت این مسئله، در این مقاله هدف، برآورد نرخهای مرگ ومیر بیمه شدگان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در سال 95 است که درواقع یک زیرمجموعه ی 1.5 میلیون نفری از جمعیت ایران میباشد.
روش بررسی: در این مقاله به منظور به حداقل رساندن اثرکم شماری فوت در داده ها، جامعه ی هدف تنها به بیمه شده های فعال سال 95 محدود شده است. برای هر سن ، نرخ خام مرگ ومیر با تقسیم افراد فوت شده ساله به میزان در معرض فوت بودگی کل افراد ساله به دست میآید. هموارسازی نرخهای خام با روش میکهم و به روش حداقل مربعات خطا برآورد شده اند، انجام میشود.
یافته ها: نرخهای مرگومیر بیمه شدههای فعال مرد عضو صندوق برای سنین بین 30 تا 80 سالگی برآورد و ارائه شده است. نرخهای به دست آمده برای سنین بین 30 تا 71 سالگی در مقایسه با نرخهایی که بر اساس بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی به دست آمده است، مقدار بیشتر و در مقایسه با نرخهای فوت جدول TD(88-90) مقدار کمتری دارند. در مقایسه با نرخهای ارائه شده توسط سازمان ملل نیز، تا سن 60 سالگی، نرخهای فوت صندوق بالاتر و از سن 60 سالگی به بعد (تا 71 سالگی) نرخهای فوت سازمان ملل بیشتر میباشند.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده و مقایسههای انجام شده نشان میدهد که نرخهای برآورد شده برای صندوق تا حد زیادی معقول و قابل اعتماد میباشند. همچنین بر اساس مقایسهها میتوان گفت که نرخهای برآورد شده برای صندوق و نرخهای ارائه شده توسط سازمان ملل از بین نرخهای ارائه شده توسط چهار منبع ذکر شده، بیشترین نزدیکی را به یکدیگر دارند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |